• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Woensdag 30 September 2023

   Een complete vloerverwarmingsset: wat heeft u nodig?

   Wanneer je de perfecte temperatuur wilt bereiken in je huis, dan kan vloerverwarming een uitstekende oplossing zijn. Deze manier van verwarmen verspreidt een aangename en constante warmte door het hele huis, zonder dat er vervelende radiatoren in de weg staan. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een complete vloerverwarmingsset te installeren? In deze blogpost zal ik je door de belangrijkste elementen van een vloerverwarmingssysteem loodsen, zodat je precies weet wat je nodig hebt.

    

   Ondergrond

   Als u een natbouw vloerverwarming heeft gekozen, heeft u allereerst een onderlaag nodig. Dit kan een primer zijn of een folie. Een primer is vaak vloeibaar en zorgt ervoor dat de natte afwerklaag zich hecht aan de ondervloer. Een folielaag wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een houten ondergrond om de ondervloer te beschermen. Een droogbouw vloerverwarming werkt niet met een natte laag. Daarbij heeft u dus ook geen eerste onderlaag nodig.

    

   Constructie

   Vervolgens komt de constructie van de vloerverwarming. Dit is de basis waarin of waarop de vloerverwarmingsbuizen geplaatst worden. Dit kunnen verschillende soorten materialen zijn. Denk hierbij aan noppenplaten of draadstaalmatten. Uitzonderingen hierop zijn elektrische vloerverwarming en frezen. Bij elektrische vloerverwarming zijn de matten en de elektrische kabels vaak gecombineerd in één elektrische verwarmingsmat. Deze worden dus samen tegelijk geplaatst. Bij frezen maakt u in de bestaande ondervloer sleuven waar de vloerverwarmingsbuis in komt te liggen. Dit is dus anders dan bij bovengenoemde systemen, die u ook wel opbouwsystemen noemt.

    

   Vloerverwarmingsbuizen

   Vloerverwarmingsbuizen zijn de buizen die onder de vloer geplaatst worden en waardoor het warme water stroomt. De buizen moeten van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor uw type vloer. Een veelvoorkomende vloeverwarmingsbuis is bijvoorbeeld PE-RT type, maar er zijn ook meer geavanceerde oplossingen te vinden, afhankelijk van uw wensen en budget.

    

   Verdeler

   Naast de buizen is er ook de verdeler. Dit is het hart van uw vloerverwarmingssysteem. De vloerverwarming verdeler regelt de temperatuur en de stroom van het water dat door de buizen circuleert. Er zijn verschillende soorten verdelers, afhankelijk van het aantal ruimtes en de grootte van uw huis. De belangrijkste factor is hierbij natuurlijk dat de verdeler van goede kwaliteit moet zijn en op de juiste manier geïnstalleerd is.

    

   Pomp

   Een ander element van een complete vloerverwarmingsset is de pomp. De pomp zorgt ervoor dat het water door de buizen stroomt met de juiste druk. De juiste pompkeuze is afhankelijk van de grootte van het huis en het soort vloer. Wanneer je een compleet vloerverwarmingssysteem aanschaft krijg je hier vaak advies over. Het is belangrijk dat de pomp efficiënt werkt en geïnstalleerd is volgens de hoogste veiligheidsnormen.

    

   Thermostaat

   Daarnaast heeft u een thermostaat nodig. Dit is de schakel waarmee u de temperatuur van de vloerverwarming kunt regelen. De thermostaat kan analoog of digitaal zijn en tegenwoordig zijn er zelfs slimme thermostaten op de markt waarmee de verwarming onderweg kunt bedienen via een app op uw telefoon. Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een slimme MAGNUM vloerverwarming thermostaat aan om uw vloerverwarming zo efficiënt mogelijk in te regelen op basis van uw behoeften. 

    

   Ten slotte, maar zeker niet minder belangrijk, heeft u nog de collectoren nodig. Dit zijn de koppelingen tussen de buizen en de verdeler, die ook gebruikt worden om af te tappen en te controleren op het systeem. Voor een complete en betrouwbare vloerverwarmingssysteem zijn deze collectoren ook van belang.

    

   Een vloerverwarmingset in huis halen?

   Als u overweegt om vloerverwarming te installeren in uw huis, dan is het belangrijk om te weten welke elementen er in een complete vloerverwarmingset zitten. De belangrijkste elementen zijn de buizen, de verdeler, de pomp, de thermostaat en de collectoren. Bij aanschaf van een vloerverwarmingssysteem kunt u hierover uitgebreid advies van ons krijgen. Zorg er in elk geval voor dat u kiest voor kwalitatieve componenten, die efficiënt en veilig werken, zodat u nog jaren kunt genieten van een comfortabel warm huis.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking