Vloerverwarming verdelers
De vloerverwarming verdeler is belangrijk voor watergedragen vloerverwarming en werkt met de aanvoer van water dat door de primaire warmtebron wordt opgewarmt. Bij 123installatiematerialen leveren we diverse soorten vloerverwarming verdelers. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagtemperatuursystemen en systemen die gebruik maken van blok- of stadsverwarming. Welk type verdeler moet worden toegepast is afhankelijk het soort warmtebron en aanvoertemperatuur.
Hoe werkt een vloerverwarming verdeler?
Een vloerverwarmingsverdeler is een belangrijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. Dit apparaat verdeelt warm water van de centrale verwarming naar verschillende punten in de vloer, zodat de warmte gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Naast het verdelen van warm water regelt een vloerverwarmingsverdeler ook de temperatuur van elk individueel verwarmingspunt. Het is belangrijk om een vloerverwarming verdeler goed te installeren en te onderhouden om de efficiëntie en veiligheid van het vloerverwarmingssysteem te garanderen. Er zijn verschillende soorten en modellen vloerverwarming verdelers op de markt, waaronder elektronische en handmatige opties. Bij het kiezen van een verdeler is het belangrijk om factoren als de grootte en indeling van de kamer en eventuele specifieke behoeften of voorkeuren in overweging te nemen. Een juiste installatie en onderhoud van een vloerverwarming verdeler kan het comfort en de efficiëntie van een vloerverwarmingssysteem aanzienlijk verbeteren.
Bonus tip: Naast het gebruik van een vloerverwarmingverdeler in een vloerverwarmingssysteem, kan deze ook worden gebruikt in radiatorverwarmingssystemen om warm water naar individuele radiatoren te verdelen en te regelen. Dit kan de efficiëntie en het comfort van het totale verwarmingssysteem verbeteren. Het is echter belangrijk om een vakman te raadplegen alvorens dit type systeem toe te passen.
Verdelers voor hoogtemperaturen
Mengverdelers met een circulatiepomp worden toegepast wanneer vloerverwarming wordt aangesloten op een CV-systeem met een hoge aanvoertemperatuur. In de meeste gevallen geldt dit voor woningen en gebouwen waar naast vloerverwarming ook met standaard radiatoren wordt verwarmd.
Het warme aanvoerwater vanuit de warmtebron loopt in dit geval via een thermostatische afsluiter de verdeler in en wordt met het afgekoelde retourwater van het systeem gemengd. Vervolgens stroomt dit gemengde water op de juiste temperatuur door de verwarmingsbuizen in de vloer. Deze temperatuur wordt ingesteld met een thermostaatknop in de aanvoer van de verdeler en is af te lezen op een thermometer. Bij 123installatiematerialen leveren we diverse soorten vloerverwarming verdelers waaronder:
- Basic stalen verdeler
- Stalen professional verdeler
- Premium RSV verdeler
- Premium kunststof verdeler
Verdelers voor laagtemperaturen
We spreken van laagtemperatuur- of LT-systemen als de aanvoertemperatuur vanuit de warmtebron tussen de 30 °C en 65 °C ligt. Hierbij wordt nog wel onderscheid gemaakt tussen open systemen (zonder pomp) met een maximale aanvoertemperatuur van 45 °C en LTV-systemen (met pomp) voor aanvoertemperaturen tussen de 40 °C en 65 °C.
Vloerverwarming verdeler aansluiten
Om een verdeler aan te sluiten heeft u verschillende soorten gereedschap nodig. Om de hoogte van de verdeler te bepalen gebruikt u een meetlint of rolmaat. Wij adviseren om een ruimte van 40cm tussen de grond en verdeler te houden. Dan blijft er voldoende ruimte over om de vloerverwarmingsbuizen aan te sluiten. Vervolgens plaatst u de verdeler met gebruik van een waterpas tegen de muur. Zorg er hierbij voor dat de aanvoer en retour boven hangen. Teken de boormaten af een haal de verdeler weer weg om de gaten in de muur te boren. Stop vervolgens de juiste pluggen in de gaten van muur. Nu kunt u de verdeler aan de muur bevestigen met een ringsleutel.
Wanneer de verdeler op zijn plek hangt kunt u de vloerverwarmingsbuizen gaan bevestigen met een buiskniptang, adapterkoppelingen en een steeksleutel. Knip de vloerverwarmingsbuis af met de buiskniptang en plaats vervolgens de wartel en dan de knelring en tule hierop. Nu kunt u de buizen rechtop aandraaien op de verdeler. Draai de adapterkoppeling vervolgens vast met de steeksleutel. Als laatste stap plaats u de thermostaatknop de het aanvoer voetventiel.
Veelgestelde vragen omtrent vloerverwarming verdeler
Waarom een vloerverwarmingverdeler kopen?
Bij het kiezen van een vloerverwarmingverder zijn er veel factoren om te overwegen. Het zorgt voor een efficiënte en evenwichtige verdeling van het water, wat bijdraagt aan een optimale temperatuurregeling van uw vloerverwarmingssysteem. Daarnaast kan het bijdragen aan energiebesparing en de levensduur van uw verwarmingssysteem verlengen. De belangrijkste factoren zijn dus de kosten, efficiëntie en levensduur. Andere factoren zoals plafondhoogte kunnen ook belangrijk zijn bij het maken van uw beslissing.
Wat kost een vloerverwarmingverdeler?
De prijs van een vloerverwarmingverdeler hangt af van verschillende factoren. In de meeste gevallen wordt de prijs bepaald door het type systeem dat gebruikt wordt, het materiaal waarvan de verdeler gemaakt is, en het merk dat gebruikt wordt. Bovendien zal er rekening mee gehouden moet worden met eventuele installatiekosten die in rekening gebracht kunnen worden.
Hoe werkt de installatie?
Voor het installeren van een vloerverwarmingverdeler is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Verzamel alle benodigde materialen en gereedschap. Zorg er vervolgens voor dat alle leidingen juist worden aangesloten. Om de installatie netjes af te ronden is het van belang dat u alles goed afdicht met tape.
Uw vloerverwarming verdeler kopen bij uw specialist
Op zoek naar een vloerverwarmingverdeler voor uw elektrisch vloerverwarmingssysteem? 123installatiematerialen heeft jaren ervaring op het gebied van vloerverwarming. Als leverancier staat de klant centraal en leveren wij advies op maat. Daarnaast bieden wij uitstekende service en garantie voor kwalitatieve elektrische vloerverwarmingssystemen.
