• Incl.Excl.
    BTW
  • Zakelijke klant wordenKlantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Thijme van Brakel - Vrijdag 25 April 2023

      WTW unit vervangen: hoe doe ik dat?

      Een WTW-unit, ofwel warmteterugwinning-unit, is een belangrijk onderdeel van een ventilatiesysteem. Het zorgt ervoor dat warmte wordt teruggewonnen uit de afvoerlucht, waardoor de verse lucht die het systeem binnenkomt al voorverwarmd is. Als de WTW-unit echter niet meer goed functioneert, kan dit leiden tot een minder gezond binnenklimaat en hogere energiekosten. Het vervangen van de WTW-unit lijkt misschien een lastige klus, maar met de juiste voorbereiding en tools is het goed te doen. In dit artikel leest u hoe u een WTW-unit vervangt.

       

      Wat is een WTW unit?

      Een Warmte Terug Win (WTW) unit, ook bekend als een mechanische ventilatie met warmteterugwinning, is een systeem dat de warmte van de uitgaande lucht gebruikt om de binnenkomende frisse lucht te verwarmen. Hierdoor wordt energie bespaard en blijft de luchtkwaliteit in uw huis optimaal.

       

      Waarom zou ik een WTW unit vervangen?

      Er zijn meerdere redenen waarom u een WTW unit zou willen vervangen:

       

      • Energie-efficiëntie: nieuwere modellen zijn vaak efficiënter en kunnen helpen bij het verlagen van energiekosten.
      • Prestatie verbetering: een nieuwe unit kan beter werken in termen van luchtstroom en warmteterugwinning.
      • Leeftijd en onderhoud: verouderde units kunnen meer onderhoud nodig hebben en minder betrouwbaar zijn.
      • Innovatie: moderne units bieden vaak extra functies zoals betere filtratie en slimme aansturing.

       

      1. Controleer of de nieuwe WTW-unit past

      Voordat u begint met het vervangen van de oude WTW-unit, is het belangrijk om te controleren of de nieuwe WTW-unit past op dezelfde plek. Meet de afmetingen van de oude unit nauwkeurig op, en vergelijk deze met de afmetingen van de nieuwe unit. Zorg ervoor dat de nieuwe unit ook voldoet aan de capaciteitseisen van jouw ventilatiesysteem.

       

      2. Zet de stroom uit

      Voordat u begint met het loskoppelen van de oude WTW-unit, is het belangrijk om de stroom uit te zetten. Dit kun u doen door de stroomtoevoer in de meterkast uit te schakelen en de aardlekschakelaar omhoog te zetten.

       

      3. Maak de oude WTW-unit los

      Haal de oude WTW-unit van de beugels af en maak de stroomdraden en aansluitingen los. Zorg ervoor dat u een foto maakt van de bedrading en markeringen, zodat u deze later makkelijk terug kunt plaatsen op de nieuwe unit. Maak ook de flexibele slangen los tussen de WTW-unit en de ventilatiekanalen. Verwijder tot slot de oude unit uit de woning.

       

      4. Plaats de nieuwe WTW-unit

      Plaats de nieuwe WTW-unit op de beugels en sluit de aansluitingen aan volgens de foto die u eerder gemaakt hebt. Let hierbij goed op de markeringen en kleuren van de draden. Sluit ook de flexibele ventilatieslang weer aan tussen de WTW-unit en de ventilatiekanalen.

       

      5. Test de nieuwe WTW-unit

      Zet de stroom weer aan en test of de nieuwe WTW-unit goed functioneert. Controleer of de luchtstroom in alle kamers goed is en of de temperatuur goed gereguleerd wordt. Als alles goed werkt, kun je weer genieten van een gezond en energiezuinig binnenklimaat.

       

      Vervang eenvoudig uw WTW unit

      U gaat een WTW unit kopen en de oude vervangen? Het vervangen van een WTW-unit lijkt misschien een lastige klus, maar met deze stappen kunt u het zelf doen. Controleer altijd eerst of de nieuwe unit past en voldoet aan de capaciteitseisen van uw ventilatiesysteem. Zet de stroom uit voordat u begint met het loskoppelen van de oude unit, en maak foto's van de bedrading en markeringen zodat u deze later makkelijk terug kunt plaatsen. Plaats de nieuwe WTW-unit op de beugels, sluit de aansluitingen aan en test of alles goed werkt. Met een goed werkende WTW-unit kun je weer genieten van een prettig binnenklimaat en lagere energiekosten.

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking