• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Maandag 19 November 2023

   Wat is een indirect gestookte boiler?

   Wanneer we het hebben over boilers, denken we meteen aan het opwarmen van water. Dit proces kan op verschillende manieren gebeuren, zoals met een direct gestookte boiler, een gasboiler, een elektrische boiler of een indirect gestookte boiler. In dit artikel zullen we ons richten op de laatste variant en de vraag beantwoorden: wat is een indirect gestookte boiler?

    

   Hoe werkt een indirecte gestookte boiler?

   Een indirect gestookte boiler werkt op basis van een externe warmtebron en heeft geen brander of verwarmingselement in de tank zelf. Het water wordt dus niet rechtstreeks verwarmd, maar via een buitenste warmtewisselaar. Via deze warmtewisselaar wordt het water opgewarmd door de warmte van bijvoorbeeld een cv-ketel, zonneboiler, warmtepomp of pelletketel. De indirecte boiler is dus afhankelijk van een externe warmtebron en is daardoor niet zelf-regulerend. Het water in de tank wordt rond gepompt om het op de gewenste temperatuur te houden.

    

   Wat is een indirect gestookte boiler?

    

   Een indirect gestookte boiler heeft als groot voordeel dat deze veel efficiënter met energie omgaat dan een direct gestookte boiler. Dit komt omdat bij een direct gestookte boiler de brander in de tank aanwezig is, waarbij veel warmte verloren gaat via de tankwand. Dit is niet het geval bij de indirecte variant, omdat de warmte buiten de tank wordt opgewekt. Een indirecte boiler is ook betrouwbaarder omdat deze minder slijtage kent vanwege het ontbreken van het verwarmingselement in de tank.

    

   Een veelvoorkomende toepassing van een indirect gestookte boiler is het combineren van stookolie met zonne-energie voor de cv-installatie en de warmwatervoorziening. Hierbij neemt de zonneboiler het grootste deel van de energievoorziening op zich en wordt het cv-circuit aangevuld met de stookolie, de indirecte boiler en/of het zonnesysteem. Op deze manier creëert men een energiezuinige verwarmingsinstallatie.

    

   De indirect gestookte boiler kan ook dienen als buffer om pieken in de warmtebehoefte op te vangen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer u een warmtepomp combineert met vloerverwarming. De warmtepomp kan dan constant op laag niveau blijven draaien, terwijl de boiler functioneert als opslag voor de warmte die de vloerverwarming nodig heeft en die pieken in de vraag kan opvangen.

    

   Een indirect gestookte boiler iets voor u?

   Een indirect gestookte boiler is een energiezuinige oplossing voor warmwatervoorziening die werkt op basis van externe warmtebronnen zoals een cv-ketel, zonneboiler, warmtepomp of pelletketel. Het grote voordeel van de indirecte variant is dat deze veel efficiënter met energie omgaat dan een direct gestookte boiler, betrouwbaarder is omdat er geen slijtage van het verwarmingselement in de tank optreedt en tevens als buffer kan dienen om pieken in de warmtebehoefte op te vangen. Overweegt u een indirect gestookte boiler? Laat u dan deskundig adviseren over de mogelijkheden en welke opstelling in uw situatie het meest geschikt is. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

    

   Specialist in verwarming

   Naast onze indirect gestookte boilers kunt u bij ons terecht voor andere type boilers. Zo bieden we een breed assortiment aan verschillende boilers als een doorstroomboiler, close in boiler, grote boiler of staande boiler. U kunt ook bij ons een warmtepompboiler kopen voor een aangename warmwatervoorziening perfect leefklimaat in huis. Ontdek ons aanbod!

    

   boiler keuzehulp

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking