• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 19 Juni 2024

   Waar plaats ik een waterontharder?

   Waterhardheid is een bekend probleem voor veel huishoudens, met vooral kalkaanslag die schade berokkent aan apparatuur, sanitair en zelfs de conditie van de huid en haar na een douche. De oplossing hiervoor ligt bij de installatie van een waterontharder. Maar met zoveel opties en variabelen, hoe weet u de beste locatie hiervoor te vinden? In dit artikel verkennen we de belangrijke factoren voor waar u het beste een waterontharder kunt plaatsen in uw huis voor maximale effectiviteit en gemak.

    

   Wat zijn waterontharders?

   Kort gezegd verwijderen waterontharders minerale ionen die waterhardheid veroorzaken, zoals calcium en magnesium, uit uw watervoorziening. Dit resulteert in wat we ‘zacht water’ noemen, dat meerdere voordelen biedt voor uw gezondheid en huis. Maar niet elke plek in uw huis is geschikt voor het plaatsen van deze belangrijke apparatuur.

    

   Factoren voor de plaatsing van een waterontharder

   Centrale watervoorziening

   Het is van belang dat een waterontharder geplaatst wordt waar het toegang heeft tot de centrale watervoorziening van het huis. Zo is de invloed van de ontharder maximaal, waarbij alle punten waar water getapt wordt voorzien zijn van zacht water.

    

   Omgevingstemperatuur en vochtigheid

   Waterontharders slagen het beste in droge, koele ruimtes. Het is belangrijk om ze te plaatsen in een omgeving waar de temperatuur redelijk constant blijft en de kans op bevriezen of oververhitting minimaal is.

    

   Nabijheid tot de waterverwarmer

   Het is ook aanbevolen om de ontharder dicht bij de waterverwarmer te installeren. Dit helpt met het beschermen van de verwarmer tegen opbouw van kalkaanslag, waarmee de efficiëntie en levensduur worden vergroot.

    

   Bereikbaarheid voor onderhoud

   Regelmatig onderhoud is essentiel voor een waterontharder, dus een makkelijk bereikbare locatie is een must. Dit baseert u ook op de ruimte die nodig is voor het vervangen van filters of zout.

    

   Bescherming tegen direct zonlicht

   Direct zonlicht kan beïnvloeden hoe goed uw ontharder functioneert. Het is dus beste om een locatie te vinden waar het beschermd is tegen te veel lichtinval.

    

   Suggesties voor optimale locaties

   Utiliteitsruimtes of kelders

   Deze zijn vaak de eerste keuze, zolang ze de noodzakelijk voorzieningen hebben zoals afvoer, toegang tot de hoofdwaterleiding en elektriciteit.

    

   Garage

   Zolang de temperatuur binnen bepaalde grenzen blijft, kan een garage één van de makkelijkste en meest efficiënte locaties voor een waterontharder zijn.

    

   Keuken of washok

   In sommige gevallen, vooral bij gebrek aan alternatieve ruimte, kan een keukenkastje of een hoekje in het washok uitkomst bieden.

    

   Wat kost een waterontharder?

   De kosten van een waterontharder kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type, de capaciteit, de installatiekosten en eventuele extra's of onderhoudscontracten. Over het algemeen liggen de prijzen voor een standaard waterontharder ergens tussen de €700 en €2500. Simpelere modellen met een lagere capaciteit zijn vaak aan de onderkant van deze prijsklasse te vinden, terwijl meer geavanceerde systemen met grotere capaciteit en extra functies zoals automatische reiniging of slimme sensors duurder kunnen zijn.

    

   Naast de aanschafkosten dient u ook rekening te houden met de kosten voor de installatie, die vaak variëren tussen de €200 en €500, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tarieven van de installateur. Ook is regelmatig onderhoud nodig om de efficiëntie van de waterontharder te waarborgen, wat extra kosten met zich mee kan brengen. Het is dus verstandig om bij de aankoop niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook de langetermijnuitgaven in overweging te nemen.

    

   Verder kan een waterontharder zelfs kostenbesparend werken doordat de levensduur van huishoudelijke apparaten wordt verlengd en er minder energie nodig is om water te verwarmen. Al met al kan de investering in een waterontharder bijdragen aan meer comfort en besparingen op lange termijn.

    

   Laatste tips en overwegingen

   Zorg ervoor dat de waterontharder niet direct boven elektrische apparaten geïnstalleerd wordt voor veiligheidsredenen en vermijd ten alle tijden het risico op overflow of lekkage in woonruimtes. Overweeg aspecten als geluidsniveau van de waterontharder en of dit zal doorklinken naar de leefruimtes, wanneer u besluit waar deze geïnstalleerd zal worden.

    

   Het bepalen van de positie voor uw waterontharder is een stap die, mits goed overwogen, u niet alleen meer gemak geeft in de toekomst. Het helpt ook bij het behalen van de meest effectieve prestaties voor zacht en zuiver water in uw hele huis. Zacht water is slechts een installatie verwijderd. Optimaliseer uw waterkwaliteit, verleng de levensduur van uw apparatuur en verbeter uw dagelijks comfort door het juist plaatsen van uw waterontharder.

    

   boiler keuzehulp

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking