Waar kan ik ventilatie in de badkamer plaatsen?
De badkamer is een plek waar snel en veel vocht kan ontstaan. Door bijvoorbeeld het douchen kan er via het vocht condens ontstaan op de wanden en plafonds. Wanneer de ruimte niet goed geventileerd is kunnen er problemen als schimmels ontstaan. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een badkamerventilator. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat dat de vochtige lucht kan worden afgevoerd. In dit blog vertellen we u waar de badkamerventilator het beste geplaatst kan worden.
Positie van installatie
Het is van belang om vooraf te bepalen waar u de ventilator wilt gaan plaatsen. Houd hierbij rekening met bepaalde zones. Elke zone heeft zijn eigen specifieke regels met betrekking tot het plaatsen van elektrisch materiaal. De badkamerventilator moet aansluiten bij de juiste beschermingsgraad voor de zone. Deze beschermingsgraden worden uitgedrukt in een IP-rating. Hierbij geeft het tweede cijfer aan in hoeverre het apparaat waterdicht is.
Zones
Zone 0: hier mag geen elektrisch materiaal aanwezig zijn.
Zone 1: enkel elektrisch materiaal plaatsen met maximaal 12V en een beschermingsgraad van IPX4
Zone 2: hier kunt u veilig een badkamerventilator met beschermingsgraag IPX4 plaatsen
Zone 3: hier adviseren wij een badkamerventilator met een beschermingsgraad van IPX1 te plaatsen
IP-waarden
- IPX0 - geen bescherming
- IPX1 - bescherming tegen verticale druppels
- IPX2 - bescherming tegen druppels onder een hoek van maximaal 15°
- IPX3 - bescherming tegen spatwater* onder een hoek van maximaal 60°
- IPX4 - bescherming tegen spatwater vanuit iedere hoek
- IPX5 - bescherming tegen spuitwater** vanuit iedere hoek
- IPX6 - bescherming tegen krachtig spuitwater en golven
- IPX7 - tijdelijke bescherming tegen onderdompeling (30 min)
- IPX8 - volledige bescherming tegen onderdompeling
Soorten badkamerventilators
Er zijn verschillende soorten badkamersventilators waar u uit kunt kiezen. Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een breed assortiment aan Vent-Axia ventilators. Zo kunt u kiezen voor een app-gestuurde keuken- badkamerventilator die eenvoudig te installeren en te bedienen is. Ook kunt u kiezen voor de slimme badkamer ventilator met geurdetectie. Deze ventilator detecteert geuren/luchtkwaliteit, vocht én licht, ventileert slim, en voorziet in gezonde binnenlucht. Als laatste kunt u ook kiezen voor de Supra. Deze badkamerventilator beschikt over een slimme en krachtige waaier. Heeft u vragen over de ventilatie in uw badkamer? Neem dan gerust contact met ons. We staan u graag te woord.
Barbra Heskamp
Geplaatst op zondag 25 september 2022 09:47
Goedendag,
Ons huis (Bj 2002) heeft een eenvoudige afzuiging in een hoek van de badkamer, in de muur direct naar buiten. Bij het douchen hebben we toch last van vrij veel condens. De badkamer is 2,05 bij 2,85 m. De ventilator zit in een hoek in de korte muur en in die korte muur zit ook nog een raampje met ventilatierooster, dat rooster staat altijd dicht en het raampje zetten we na het douchen open. De badkamerdeur heeft aan de onderkant een kier van 2 cm. De douche is tegenover de afzuiging (langs de 2,85 wand). De douche heeft drie wanden, is ca 90 bij 90 cm en heeft een douchegordijn.
Heeft het zin als ik het vermogen van de ventilator verhoog (een nieuwe ventilator dus)? De ventilator heeft een vermogen van 20 W, ik heb de indruk dat dit vrij weinig is. Doorsnede 100 mm.
Of misschien is het effectiever als ik een buis installeer die tot bij de douche komt, zodat de vochtige douchelucht rechtstreeks wordt afgevoerd? En kan ik die buis dan eventueel aan de wand/het plafond monteren? Heb ik dan een buisventilator nodig en heeft die wel genoeg vermogen?
Alvast dank voor uw advies, vriendelijke groet, Barbra Heskamp