• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Zondag 19 April 2024

   Infrarood of elektrisch verwarmen? Lees hier de verschillen

   Steeds meer mensen zoeken naar milieuvriendelijkere manieren om hun woningen te verwarmen. Een van de meest opkomende debatten is het gebruik van infrarood verwarmingssystemen in vergelijking met elektrische verwarming. Wat zijn de voordelen en de verschillen? In dit artikel duiken we dieper in op dit onderwerp en bieden we inzichten voor consumenten die bewuster willen omgaan met energiegebruik.

    

   Wat is infrarood verwarming?

   Infrarood (IR) verwarmingssystemen, ook wel warmtestralers genoemd, werken door middel van stralingswarmte. Deze manier van verwarmen lijkt veel op hoe de zon werkt. Het zendt elektromagnetische stralen uit die objecten en mensen in een ruimte raken, waardoor deze opwarmen. Dit staat in contrast met convectieverwarmingssystemen waarbij lucht wordt verwarmd en circuleert in de ruimte.

    

   Elektrische verwarming in het algemeen

   Elektrische verwarmingssystemen omvatten allerlei vormen van elektriciteit die worden omgezet in warmte. Dit kan variëren van elektrische radiatoren en warmtepompen tot vloerverwarmingselementen. Elektrische vloerverwarming is populair vanwege de efficiëntie en het feit dat het opgewekte warmte kan worden gecontroleerd en gedistribueerd naar specifieke ruimtes.

    

   Toepassingen en efficiëntie

   Infrarood

   Infraroodverwarming is ideaal voor lokale verwarming. Het richt zich op specifieke locaties of mensen, waardoor de warmte direct wordt gevoeld. Dit kan kostenefficiënter zijn dan een hele kamer verwarmen, vooral als er maar af en toe warmte nodig is.

    

   Het systeem is ook snel in het bereiken van de gewenste temperatuur omdat het in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen niet de lucht, maar de directe objecten opwarmt.

    

   Een ander groot voordeel is de lange levensduur van infraroodpanelen, die kan oplopen tot tientallen jaren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld warmtepompen die na zo'n 15 jaar vaak aan vervanging toe zijn. Bij 123InstallatieMaterialen hebben we verschillende soorten infraroodverwarming. Denk bijvoorbeeld aan infrarood glas verwarming, plafond infrarood verwarming of infrarood heater.

    

   Elektrische verwarming

   Elektrische verwarming kan zowel lokaal als voor het hele huis worden ingezet met bijvoorbeeld een elektrische verwarmingsmat. Het kan duurder zijn in gebruik dan andere vormen van energie door het hogere aantal kilowattuur dat benodigd is, maar het biedt wel een hoge mate van controle en comfort.

   Moderne elektrische verwarmingssystemen kunnen echter zeer efficiënt zijn, zoals warmtepompen die (in tegenstelling tot luchtwarmtepompen) een hoge COP (Coefficient of performance) hebben, wat betekent dat ze meer energie uit de omgeving halen dan dat het kost om de warmtepomp te laten werken.

    

   Milieuvriendelijkheid

   Infrarood

   Infraroodverwarmingssystemen, vooral die op basis van groene stroom, kunnen als milieuvriendelijk worden beschouwd. Er is immers minder energie nodig om de objecten in een ruimte op te warmen dan om de lucht zelf op te warmen. Bovendien is er minder warmteverlies bij gebruik van deze methode van directe verwarming.

    

   Elektrische verwarming

   De milieuvriendelijkheid van elektrische verwarming hangt volledig af van de bron van elektriciteit. Als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is de CO2-uitstoot lager. Echter, als deze stroom opgewekt wordt door fossiele brandstoffen, kan dit een hogere CO2-uitstoot betekenen dan andere traditionele verwarmingssystemen.

    

   Investering en onderhoud

   Infrarood

   De initiële investering voor infraroodverwarming kan hoog zijn, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Echter, het onderhoud is over het algemeen laag, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die slijten en stuk kunnen gaan.

    

   Elektrische verwarming

   Ook bij elektrische verwarming kunnen de initiële kosten variëren van laag tot hoog, afhankelijk van het type systeem. Een warmtepomp bestellen kan een aanzienlijke investering vergen, maar bieden op de lange termijn besparingen op energiekosten. Het onderhoud van elektrische systemen kan daarentegen duurder zijn vanwege de potentiële complexiteit van de systemen en de onderdelen die na verloop van tijd kunnen slijten.

    

   Overwegingen bij de aanschaf

   Bij het overwegen van infrarood versus elektrisch verwarmen zijn een aantal factoren van belang, waaronder:

    

   • Het doel van de verwarming, bijvoorbeeld lokale of algehele verwarming.
   • De kosten en efficiëntie op de lange termijn.
   • De beschikbare stroomvoorzieningen en het systeem dat bij jouw woning past.
   • De duurzaamheid en het milieueffect van de gekozen systemen.
   • Maintenance en eventuele unseen costs bij elektrische systemen.

    

   Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel infraroodverwarming wellicht duurzamer lijkt, de daadwerkelijke CO2-impact afhangt van de manier waarop de benodigde elektriciteit wordt opgewekt. De combinatie van een efficiënte elektrische verwarming met groene stroom kan een zeer duurzame keuze blijken te zijn.

    

   Welke vorm verwarmen kiezen?

   Het kiezen tussen infrarood- en elektrische verwarmingssystemen is geen zwart-witbeslissing. Beide hebben hun voordelen en beperkingen die nauwkeurig moeten worden afgewogen, vooral in het licht van de persoonlijke omstandigheden van een huishouden en de beschikbare technologieën. Bij het nemen van een weloverwogen besluit is het belangrijk om verschillende factoren, waaronder duurzaamheid, kostenefficiëntie en praktische toepasbaarheid, in overweging te nemen.

    

   Ongeacht de keuze is het verstandig om te zoeken naar manieren om het energieverbruik te verminderen door het toepassen van isolatie, elektrische vloerverwarming thermostaten en omgang met energiebewuste gewoonten in het dagelijks leven. Het is in het bijzonder nuttig om te kijken naar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen om de grootste milieuvoordelen te behalen. Het opwarmen van een woning op een duurzame manier is een belangrijke stap, en zowel infrarood- als elektrische opties dragen bij aan een milieuvriendelijkere toekomst.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking