• Incl.Excl.
    BTW
  • Zakelijke klant wordenKlantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Stan Buitenhuis - Vrijdag 26 April 2021

      Hoeveel vloerverwarmingsbuizen heb je nodig per vierkante meter?

      Binnen de wereld van de vloerverwarmingen leven veel bekende vraagstukken. Vraagstukken over de werking van vloerverwarming, welk merk exact aansluit op de net geplaatste badkamer en over de voor- en nadelen van vloerverwarming. Op deze vragen staat het antwoord vaak online. Een eitje voor de beginnende klusser zou je zeggen! Toch is er één hardnekkig vraagstuk waar men vaak geen antwoord op krijgt: Hoeveel vloerverwarmingsbuizen heb je nodig per vierkante meter?. Een vraagstuk dat, bij het niet oplossen, tot grote irritatie kan leiden onder de desbetreffende huisklusser. Gelukkig kan 123installatiematerialen dit vraagstuk met de expertise en jarenlange ervaring voor u oplossen. 

       

      Hoeveel buizen heb ik nodig?

      In de meeste vloerverwarmingsinstallaties worden vloerverwarmingsbuizen met een diameter van 16 mm of 20 mm gebruikt. Afhankelijk van de warmtebehoefte kan men variëren in omlooplengte en buisdiameter. De standaardafstand tussen de vloerverwarmingsbuizen bedraagt ongeveer 10 cm. Als we uitgaan van deze afstand tussen de buizen, dan wordt er gerekend met 8 tot 10 meter buis per vierkante meter.

       

      Vloerverwarming als hoofdverwarming berekenen

      Vloerverwarming wordt in veel gevallen berekend als hoofdverwarming. Hoeveel vloerverwarmingsbuizen heb je nodig per vierkante meter? Wanneer vloerverwarming als hoofdverwarming wordt berekend is er geen extra verwarming van radiatoren of kachels nodig. De vloerverwarming neemt dit dan op zich. De vloerverwarming is in dat geval te bedienen met de thermostaat.

       

      Wanneer er voor deze optie wordt gekozen moeten de buizen minstens 15 centimeter uit elkaar worden gelegd, mits de woning goed geïsoleerd is. Wanneer de woning minder goed geïsoleerd is raden wij aan om de vloerverwarmingsbuizen 10 centimeter uit elkaar te leggen. Dit zorgt in het geval van mindere isolatie voor dezelfde warmte. In dit geval raadt 123installatiematerialen aan om de volgende vuistregel te hanteren: ‘1 vierkante meter vloeroppervlak = 8 meter vloerverwarmingsbuis’. 

       

      Vloerverwarming als bijverwarming berekenen

      De tweede optie is om de vloerverwarming als bijverwarming te berekenen. Een veel gekozen optie bij minder goed geïsoleerde huizen of bij verbouwingen van oudere woningen. Wanneer er voor deze optie gekozen wordt dienen de buizen 10 centimeter uit elkaar te liggen. In dat geval luidt de vuistregel ‘1 vierkante meter vloeroppervlak = 10 meter vloerverwarmingsbuis’. 

       

      Zo, weer een groot vraagstuk uit de wereld van de installatiematerialen en vloerverwarmingen opgelost. Daar staan we voor! Ben je benieuwd naar onze overige oplossingen op bekende vraagstukken of naar ons assortiment? Bekijk dan onze ruime assortiment aan installatiematerialen. We adviseren u graag bij het maken voor de juiste vloerverwarming in uw ruimte.

       

      Tips voor de installatie

      Maak een nauwkeurig plan

      Begin met een gedetailleerde plattegrond en markeer de gebieden waar buizen zullen lopen. Houd rekening met meubels en andere permanente elementen in de kamer.

       

      Buig de regels slim

      De afstand tussen de buizen hoeft niet overal gelijk te zijn. In zones waar meer warmte nodig is, bijvoorbeeld bij ramen, kun je dichter bij elkaar gelegen buizen plaatsen.

       

      Uw vloerverwarmingsspecialist

      Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een ruim assortiment aan vloerverwarmingsproducten. Denk daarbij aan watergedragen en elektrische vloerverwarming. Voor een aangename temperatuur kiest u voor MAGNUM vloerverwarming. Zo heeft u nooit meer last van koude voeten! Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking