• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Vrijdag 20 Mei 2021

   Hoe werkt vloerverwarming op de cv-ketel?

   Vloerverwarming is de ideale manier om uw huis te verwarmen. Het is een efficiënt systeem dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en een behaaglijk binnenklimaat. Hiervoor zijn er twee systemen waaronder eentje die het water rond pompt of eentje die op elektriciteit werkt. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een cv-ketel. Maar hoe werkt vloerverwarming op de cv-ketel? Dat leggen we u uit.

    

   Wat is vloerverwarming?

   Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat onder de vloer van je huis geïnstalleerd wordt. In plaats van radiatoren aan de muur, die vaak ongelijkmatig verwarmen, verspreidt vloerverwarming de warmte over het gehele vloeroppervlak. Dit zorgt voor een gelijkmatig verwarmde ruimte en een aangenaam warme vloer, wat bijdraagt aan het comfort in huis.

    

   Hoe werkt vloerverwarming?

   Vloerverwarming werkt eigenlijk op een best wel simpele manier:

   1. Gebruiker kiest de gewenste temperatuur via de thermostaat
   2. De cv ketel zorgt ervoor dat warmte gegeneerd wordt via water of een elektrisch component
   3. Het warme water wordt rondgepompt door de vloerverwarmingsbuizen of de elektrische kabels worden warm
   4. De vloerverwarmingverdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld
   5. Via de thermostaat wordt de temperatuur op peil gehouden

    

   Voordelen van vloerverwarming

   Het toepassen van vloerverwarming brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Hierbij een aantal voordelen van vloerverwarming op een rijtje:

   • Vloerverwarming ligt onder de vloer en is dus niet zichtbaar. Hierdoor wordt het interieur niet aangetast en houdt u meer ruimte over.
   • Er is minder stofcirculatie in de woning wat voordelen biedt voor mensen met allergieën. Daarnaast verkleint het de kans op huisstofmijt.
   • Bij vloerverwarming kan een groot oppervlakte worden verwarmd. Zo wordt de hele ruimte gelijkmatig waardoor het overal even warm is.
   • Vloerverwarming heeft een energiebesparende werking omdat de gemiddelde temperatuur 1 á 2 graden kan worden verlaagd.

    

   Voordelen van vloerverwarming op de cv-ketel

   Een belangrijk voordeel van vloerverwarming op de cv-ketel is dat het efficiënter is dan traditionele radiatoren. Dit komt doordat vloerverwarming op lagere temperaturen werkt, maar wel een groter oppervlak beslaat. Hierdoor kan de cv-ketel op een lagere stand worden gezet, wat energie bespaart en de energierekening verlaagt. Ook is vloerverwarming een stille manier van verwarmen omdat er geen lucht hoeft te worden circuleert.

    

   Een ander voordeel van vloerverwarming op de cv-ketel is dat het beter is voor de luchtvochtigheid in huis. Traditionele radiatoren zorgen voor droge lucht doordat ze direct de lucht verwarmen. Vloerverwarming verwarmt de vloer, die vervolgens de warmte afgeeft aan de kamer. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op peil en wordt droge lucht voorkomen.

    

   Nadelen van vloerverwarming

   • Vloerverwarming wordt doorgaans alleen gebruikt voor nieuwbouw of grondige renovatie. Dit komt omdat de leidingen onder de vloer worden gelegd. Om vloerverwarming te plaatsen moet de vloer eerst worden verwijderd.
   • De opwarmingstijd door relatief lang ten opzichte van een cv-installatie met radiatoren.
   • Wanneer er een lekkage ontstaan is het noodzakelijk om de vloer open te breken.
   • Vloerverwarming kan schade richten aan houten muziekinstrumenten omdat het zorgt voor een droge lucht
   • Wanneer de vloerverwarming eenmaal is gelegd kan dit niet zomaar worden verlegd.

    

   Nadelen van vloerverwarming op de cv-ketel

   Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen aan vloerverwarming op de cv-ketel. Ten eerste is het een dure installatie en moet het worden geïnstalleerd door een professionele installateur. Daarnaast duurt het een tijdje voordat de vloer is opgewarmd, waardoor vloerverwarming minder geschikt is voor huizen die snel warmte nodig hebben.

    

   Onderhoud en tips voor een optimaal gebruik

   Om ervoor te zorgen dat jouw vloerverwarmingssysteem optimaal werkt, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips:

    

   1. Voorkom lucht in het systeem: net zoals bij radiatoren moet een vloerverwarmingssysteem regelmatig worden ontlucht om ruis en inefficiëntie te voorkomen.
   2. Temperatuurregeling: verander de temperatuur niet te vaak, aangezien vloerverwarming goed reageert op een consistent klimaat.
   3. Professionele inspectie: laat een professional eens in de zoveel tijd je systeem controleren om zeker te zijn van een efficiënte werking.

    

   Vloerverwarming bij uw vloerverwarmingsspecialist

   Ook toe aan vloerverwarming in uw ruimte? Dan bent u bij 123InstallatieMaterialen aan het juiste adres! Wij hebben een groot assortiment aan vloerverwarming. Denk daarbij aan een MAGNUM Heatboard voor droogbouw vloerverwarming. Of een kwalitatief hoogwaardige MAGNUM verwarmingsmat voor uw elektrische vloerverwarming. Heeft u vragen over vloerverwarming? Dan kunt u gerust contact opnemen. Met onze kennis en ervaring staan wij u graag te woord.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking