• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Maandag 30 Maart 2021

   Elektrische vloerverwarming leggen: hoe doe je dat?

   We zien steeds vaker woningen die worden verwarmt met vloerverwarming. Gezien de voordelen die elektrische vloerverwarming met zich mee brengt is dat een logisch verhaal. Wanneer u van plan bent om elektrische vloerverwarming te leggen in huis is het belangrijk om te weten hoe u deze vloerverwarming kunt plaatsen. Wij leggen u graag uit hoe u elektrische vloerverwarming kunt leggen.

    

   Kies vermogen

   Afhankelijk van de aanwezige vloerbedekking en ondervloer kiest u voor het vermogen van de vloerverwarming. Zorg ervoor dat de maximale temperatuur niet wordt overschreden.

    

   Capiciteit vloerverwarming berekenen

   U kunt de benodigde capiciteit van de vloerverwarming eenvoudig berekenen. Er zijn uiteraard wel een aantal aspecten belangrijk: de inhoud van de ruimte, het warmteverlies en de opstarttijd van de vloerverwarming. Hoe u de capaciteit juist berekent is afhankelijk van deze drie factoren. De capiciteit kan als volgt worden berekent:

    

   1. Bereken het aantal kubieke meter van iedere ruimte (lengte x breedte x hoogte)
   2. Tel het totaal aantal kubieke meter op
   3. Vermenigvuldig dat totale aantal kubieke meter van alle ruimtes met 70 watt.
   4. Het aantal watt dat je uitkomt heb je minimaal nodig om de ruimtes met vloerverwarming te verwarmen

    

   Elektrische vloerverwarming leggen: hoe doe je dat?

    

   Plannen en meten

   Voordat je de elektrische vloerverwarming hebt gekozen, moet u eerst berekenen hoeveel rollen u nodig heeft. Om dit te berekenen kunt u de totale grote van de kamer opmeten. Vergeet niet de vaste objecten in de kamer hiervan af te halen zoals kasten, toilet, afvoer enzovoorts.

    

   De berekening is gemaakt. Maakt nu een schets van de ruimte waar de vloerverwarming geplaatst moet worden om. Nu de maten duidelijk zijn weet u hoeveel matten er zijn nodig zijn. Mocht er een verkeerde berekening zijn gemaakt, dan kunt dit aanvullen en combineren met vloerverwarming om de ruimte volledig te voorzien van vloerverwarming.

    

   Voordat u de vloerverwarming gaat leggen is het belangrijk om vooraf te weten of deze goed werkt. U wilt natuurlijk voorkomen dat u erachter komt dat de vloerverwarming niet werkt wanneer deze al gelegd is. Om dit te testen maakt u gebruik van een multimeter waarmee u controleert of de meetwaarden tussen de zwarte en blauwe draad overeenkomen met de aangegeven meetwaarde op het etiket. De meetwaarde mag maximaal -5% tot +10% van de opgegeven waarde afwijken.

    

   Voorbereiden en reinigen

   Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer u het netsnoer en de vloersensort gaat monteren is het van belang dat er in een reeds aangebrachte gleud in de muur en vloer een aparte leiding wordt aangebracht. Vervolgens laat u de gleuf van de sensor minstens 50 cm in de ruimte doorlopen. Daarna plaatst u de vloersensor tussen twee verwarmingskabels.

    

   Nadat de ondergrond waar de vloerverwarming op komt te rusten grondig gereinigd is, kunt u de vloer gaan leggen. Wij adviseren om de grondlaag te behandelen met een hechtmiddel voor een betere hechting van de vloerverwarming.

    

   Leggen en controleren

   1. Plaats de thermostaat

   Zorg ervoor dat de vloerverwarming thermostaat zich ten minste 50 cm van ramen en buitendeuren bevindt als deze regelmatig wordt geopend. Voorkom dat de thermostaat tegen de binnenkant van een buitenmuur en tegen een muur wordt geplaatst waar zonlicht op valt. Legt u de vloerverwarming in een vochtige ruimte? Dan monteert u de thermostaat op een horizontaal vlak.

    

   2. Uitrollen

   Om te kunnen beginnen met elektrische vloerverwarming leggen, trekt u de folie van de mat. Vervolgens rolt u de matten baan voor baan uit in de ruimte. Maak gebruik van de plattegrond en begin in de buurt van de lichtnetaansluiting voor de thermostaat. de matten kunnen niet onderling verbonden worden. Je moet met de aansluitleidingen altijd terug naar de thermostaat. Als u bij het leggen tegen een hindernis loopt, moet u de mat onder de kabel insnijden en de mat vervolgens in de nieuwe richting verder leggen. Let op: snijd nooit de kabel door en dik altijd de verbinding af tussen de gele verwarmingskabel en de netsnoeren!

    

   3. Controleren

   Controleer nogmaal de weerstandsmeeting (zoals hierboven beschreven).

    

   Afdichten en afsluitende werkzaamheden

   Na het leggen drukt u de mat stevig aan op vloer en voert u de beiden NTC-weerstanden (blauwe en zwarte draad) terug naar het aansluitpunt van de thermostaat. Daarna kunt u de vloerverwarming afdichten. Gebruik hiervoor vloermortel of beton. Afhankelijk van de vloerbedekking heb je meer of minder opvulmiddel nodig om de kabels voor het leggen van de vloer mee af te dekken. Bij het leggen van tegels over de verwarming is het voldoende om de verwarmingskabels alleen af te dekken. Nadat de vloer volledig is uitgehard (8 á 10 dagen) kunt u de vloerverwarming en thermostaat in gebruik nemen. 

    

   Veel gemaakte fouten om te vermijden

   • Het niet gebruik maken van een isolerende ondervloer kan leiden tot warmteverlies en hogere energiekosten.
   • Overlapping van de verwarmingsmatten kan resulteren in oneven verwarming en mogelijke schade.

    

   Raadpleeg onze specialisten voor de specificaties

   Het zelf leggen van elektrische vloerverwarming is een project dat met zorg en aandacht goed te doen is voor de huiselijke doe-het-zelver. Volg deze stappen nauwkeurig en je kunt genieten van de comfortabele warmte onder je voeten en de voldoening van een goed uitgevoerd project.

    

   Meer meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialisten Bij 123installatiematerialen voorzien wij u graag van duurzame en sfeervolle vloerverwarmingsproducten. Voor een ideale warmte op uw vloer bieden wij MAGNUM vloerverwarming aan die op bijna iedere situatie kan worden toegepast. Heeft u meer vragen omtrent elektrische vloerverwarming? Dan geven wij graag vakkundig advies. Bekijk ons uitgebreid assortiment. 

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking