• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 14 Augustus 2021

   Vloerverwarmingsbuis leggen: hoe doe ik dat?

   Nu we weer richting de koude dagen gaan is het prettig om uw huis te verwarming met vloerverwarming. Wanneer u kiest voor vloerverwarming bent er vast van op de hoogte dat er meters aan vloerverwarmingsbuizen nodig zijn. De vloerverwarmingsbuizen zijn noodzakelijk om de ruimte gelijkmatig te laten verwarmen. Vooral op plekken in huis waar de temperatuur belangrijk is. Denk daarbij aan uw woonkamer, keuken of badkamer. Hoe u een vloerverwarmingsbuis kunt leggen vertellen we in dit blog.

    

   Hoofdverwarming of bijverwarming?

   Allereerst is het belangrijk om te bepalen of u kiest voor hoofdverwarming of bijverwarming. Bij hoofdverwarming moeten de buizen dichter bij elkaar worden gelegd om ervoor te zorgen dat er meer warmte gegeneerd wordt. In dit geval moeten de vloerverwarmingsbuizen 10 centimeter uit elkaar liggen. Dit komt neer op op 10 centimeter per lengte per buis. Wanneer u de keuze gaat naar vloerverwarming als bijverwarming dan moet er rekening worden gehouden met een afstand van ongeveer 15 centimeter, waarbij er ongeveer buizen 7 á 8 nodig zijn per vierkante meter.

    

   Ook kunt u ervoor kiezen om de vloerverwarmingsbuizen te leggen in combinatie met reflectiefolie. De folie reflecteert warmte naar de dekvloer en verdringt kou via de ondervloer, waardoor het een uiterst effectieve warmtegeleider is. 

    

   Hoeveel meter vloerverwarmingsbuis is er nodig per m2?

   De bovengenoemde afstanden tussen de buizen en het aantal zijn op basis van plekken waar het belangrijk is om warmte te genereren. Dit geldt niet persé voor plekken waar het minder warm hoeft te zijn. Denk daarbij aan uw hal, toilet of slaapkamer. Daarom mogen de buizen op deze plekken verder uit elkaar liggen dan de eerder genoemde afstanden.

    

   Aantal groepen berekenen

   Nu het duidelijk is hoeveel buizen er in totaal nodig zijn, is het van belang om het aantal groepen te berekenen dat de verdeler moet tellen. Bij hoofdverwarming is dat 1 groep per 10 m2. Het gaat hier dus om 100 á 120 meter buis. Bij een ruimte van 30 m2 moeten er dus 3 groepen worden gebruikt. In het geval van bijverwarming is 1 groep per 15 m2 voldoende.

    

   Vloerverwarmingsbuis leggen

   Voor het leggen van de buizen heeft u een buiskniptang, adaptorkoppelingen en een steeksleutel nodig om deze aan te sluiten op de verdeler. Bij het aansluiten van de buizen plaatst u eerst de wartel, vervolgens de knelring en daarna de tule op de vloerverwarmingsbuis om deze vast te draaien op op de verdeler.

    

   Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarmingsbuis een nette bocht kan maken bij het leggen, maakt u gebruik van een vloerbocht. Daarna legt u de vloerverwarmingsbuis als een wiel voor u uit en maakt u deze met een mattenverbinder vast aan de draadstaalmat met gebruik van een stroppertang. Houd er rekening mee dat u de mattenverbinder om de 90cm en in de bochten gebruikt om te voorkomen dat de vloerverwarmingsbuis niet knikt. Leg de vloerverwarmingsbuizen op de benodigde afstanden neer in een slakkenhuispatroon. Dit zorgt ervoor dat de dat aanvoer retour om en om liggen zodat de warmteverdeling optimaal is. Let op dat de afstand van de groepen niet langer zijn dan 120m. Sluit vervolgens de retour aan op de bovenste verdeler met de steeksleutel. Nu alles ligt bent u om de te testen.

    

   Waarom vloerverwarming?

   Vloerverwarming biedt meerdere voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Het is energiezuinig, omdat het water op een lagere temperatuur verwarmt, wat minder energie kost. Daarnaast is het comfortabel omdat het hele oppervlak van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd zonder koude plekken. Verder draagt het bij aan een strakker interieur doordat radiatoren overbodig zijn. Met vloerverwarming investeert u dus niet alleen in uw comfort, maar ook in uw woning en het milieu.

    

   Advies nodig?

   Als vloerverwarmingsspecialist houden wij ons dagelijks bezig met het geven van de juiste adviezen voor vloerverwarming. Daarnaast bieden wij een ruim assortiment aan vloerverwarming, ventilatie en sanitair. Advies nodig bij het leggen van vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »