• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 20 November 2022

   Kiezen voor een open of gesloten vloerverwarmingverdeler?

   Een vloerverwarming verdeler is een apparaat dat de warmte van de vloerverwarming regelt en verdeelt naar de verschillende zones in een huis of gebouw. Het kan ook worden gebruikt om het water te meten en te regelen dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt. Door het gebruik van een verdeler, kunnen gebruikers de warmte in verschillende delen van hun huis of gebouw afzonderlijk regelen en instellen voor optimale comfort.

    

   Wat is het belang van vloerverwarming verdelers?

   Een vloerverwarming verdeler is essentieel voor het effectief gebruiken van vloerverwarming. Zonder een verdeler, kan de warmte niet worden gecontroleerd of afgestemd op verschillende zones. Dit kan leiden tot ongemak en een slecht energieverbruik, waardoor de kosten niet goed in de hand te houden zijn. Door het gebruik van een verdeler, kunnen gebruikers de warmte in hun huis of gebouw efficiënt regelen voor maximaal comfort en energiebesparing.

    

   Wat is een open vloerverwarming verdeler (open systeem)?

   Een open vloerverwarmingssysteem staat in directe verbinding met het drinkwatersysteem in uw huis en wordt vaak een 'open direct systeem' genoemd. In dit systeem circuleert het drinkwater door de vloerverwarmingsbuizen. Een relatief zeldzame keuze in moderne installaties vanwege het potentiële risico van waterverontreiniging.

    

   Voordelen van een open systeem zijn: 

   • Direct gebruik van warm water, waardoor het systeem snel reageert.
   • Eenvoudige constructie en werking.

    

   De nadelen kunnen echter aanzienlijk wegen: 

   • Risico op vervuiling van drinkwater.
   • Complexe en strikte regelgeving rond de installatie.
   • Minder geschikt voor grotere systemen gezien de limiet qua watergebruik.

    

    

   Gesloten Systeem

   De gesloten verdeler is de meest voorkomende keuze voor hedendaagse huishoudens. Het is een geïsoleerd systeem dat van het drinkwatersysteem wordt gescheiden door een warmtewisselaar. Het gesloten systeem gebruikt een antivriesmengsel of een speciaal soort water dat continu in het systeem wordt gecirculeerd.

    

   Enkele van de voornaamste voordelen zijn: 

   • Geen risico op drinkwatervervuiling.
   • Efficiënte werking in zowel kleine als grote systemen.
   • Mogelijkheid tot het integreren van verschillende energiebronnen (zoals een warmtepomp of zonneboiler).

    

   Mogelijke nadelen van een gesloten systeem: 

   • Initieel duurder in aanschaf vanwege de complexiteit van het systeem.
   • Installatie kan ingewikkelder zijn, wat mogelijk extra kosten met zich mee brengt.

    

   Verschillen open en gesloten verdeler

   • Een open verdeler regelt alleen warmte, terwijl een gesloten verdeler zowel warmte als water regelt.
   • Een open verdeler is meestal goedkoper en makkelijker te installeren, maar biedt minder controle en flexibiliteit. Een gesloten verdeler kan duurder zijn en complexer te installeren, maar biedt meer controle en flexibiliteit.
   • Een open verdeler kan ideaal zijn voor kleinere systemen of als er andere apparaten aanwezig zijn om het water te regelen. Een gesloten verdeler kan ideaal zijn voor grotere systemen of als er geen andere apparaten aanwezig zijn om het water te regelen.
   • Het type verdeler dat het beste werkt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de specifieke behoeften van de vloerverwarmingsinstallatie. Het is belangrijk om met een professionele installateur te overleggen om te bepalen welk type verdeler het beste is voor uw situatie.

    

   Open of gesloten verdeler? De conclusie

   Of je voor een open of gesloten verdeler voor jouw vloerverwarming kiest, hangt voor een groot deel af van je warmtebron en persoonlijke voorkeur. Ga je bijvoorbeeld voor de goedkoopste oplossing op korte termijn? Dan is een open verdeler zonder pomp een geschikte keuze, echter moet u wel een warmtepomp of zonneboiler (met een afgifte temperatuur onder de 45 graden) hebben.

    

   Bestel de vloerverwarming verdeler bij uw specialist

   Weet je na het lezen van dit artikel welke soort vloerverwarming verdeler past bij jouw situatie? Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een ruim assortiment aan verwarming. Denk daarbij aan watergedragen en elektrische vloerverwarming. Wilt u direct kunnen genieten van een aangename warmte in uw woning? Kies dan voor een completen vloerverwarmingset. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over verwarming? Neem dan gerust contact met ons op. 

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking