• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Dinsdag 30 Augustus 2023

   Gas boilers vs elektrische boilers in 2023: wat is het meest kostenefficiënt?

   Boilers zijn tegenwoordig steeds populairder aan het worden onder veel huishoudens. Ze drijven het verwarmingssysteem aan en zorgen voor warm water. Er zijn twee verschillende soorten boilers beschikbaar, waaronder: gasketels en elektrische boilers. Terwijl gasketels lange tijd de meest gebruikte optie is geweest voor veel mensen, kiezen steeds meer mensen voor elektrische boilers. Een van de belangrijkste vragen die huiseigenaren hebben is of elektrische boilers goedkoper zijn dan gasboilers. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bekijken we de kosten van elk type boiler, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

    

   De verschillen tussen een gasboiler en elektrische boiler

   Bij het vergelijken van de gebruikskosten van elektrische en gasboiler zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ten eerste kunnen de initiële aankoop- en installatiekosten sterk variëren. Over het algemeen wordt gezegd dat een gasboiler goedkoper is om te installeren dan een elektrische boiler. Maar Elektrische boilers hebben geen rookkanaal of schoorsteen nodig, waardoor het installatieproces eenvoudiger en goedkoper is.

    

   Wat onderhoudskosten betreft, zijn elektrische boilers daarnaast vaak goedkoper omdat ze minder onderdelen hebben en geen jaarlijks onderhoud nodig hebben. De installatiekosten van een elektrische ketel kunnen variëren afhankelijk van het type en de grootte. U kunt in dit geval besparen zowel op de installatiekosten als op toekomstige onderhoudskosten. In sommige situaties kan de installatie van een elektrische boiler tot 50% minder kosten dan de installatiekosten van een gasboiler.

    

   Milieuoverwegingen

   Elektriciteit blijft overgaan op groene energiealternatieven, die duurzaam en milieuvriendelijker zijn. Gasboilers produceren kooldioxide bij de verbranding van fossiele brandstoffen en geven stikstofoxiden af die bijdragen aan de luchtvervuiling. Dus als u milieubewuster wilt zijn, is een elektrische boiler een duurzamere optie. Zeker wanneer u in een gebied bent waar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. Elektrische boilers hebben hierdoor inmiddels het terrein gewonnen door de toename van hernieuwbare energiebronnen. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak heeft, kunt u uw elektrische boiler van gratis energie voorzien. Bovendien produceren elektrische boilers geen broeikasgassen en zijn ze een milieuvriendelijkere optie om uw huis te verwarmen.

    

   Verbruik

   Om een beter beeld te geven van het gebruik van een gasboiler en een elektrische boiler hebben we een overzicht gemaakt met een aantal praktische voorbeelden:

    

   Voorbeeld verbruik boiler op gas

   Rekeninghoudend met de huidige prijzen voor gas en elektriciteit betekent dit: 610 x €3,00. De huidige gemiddelde prijs voor het gas in 2023 is dan €1830 per jaar. 

    

   Voorbeeld verbruik elektrische boiler

   Door het gebruik van een dubbele meter kan tijdens de nacht en in het weekend tegen een lager tarief elektriciteit gebruikt worden. Uitgaande van het normale gebruik van warm water, zal circa 60% verwarmd worden met deze goedkopere stroom.

   Hierdoor wordt het verbruik van de elektrische boiler lager, namelijk 1800 x 60% x 0.75 ct/KwH plus 1800 x 40% x 0.75 ct/KwH.

   Dat is per jaar een bedrag van €810+ €540 = €1350.
   Dit is een besparing van € 480,- per jaar.

    

   Levensduur

   Gasboilers gaan meestal langer mee dan elektrische boilers. Gemiddeld kan een gasboiler tot 15 jaar meegaan, terwijl elektrische boilers ongeveer 10 jaar meegaan. Echter adviseren wij om een gasboiler te vervangen door een elektrische boiler. Dit is voor de langere termijn een geschiktere optie aangezien het beter voor het miliue is en uiteindelijk goedkoper is dan een gasboiler.

    

   Uw specialist in boilers

   Bij 123InstallatieMaterialen bieden wij diverse soorten boilers aan voor een aangenaam leefklimaat. Denk daarbij aan de een doorstroomboiler, close in boiler, warmtepompboiler of staande boiler. U wilt een boiler kopen, maar weet nog niet welke boiler geschikt voor uw situautie? Voor deskundig advies bent u bij ons aan het juiste adres. Neem gerust contact op voor vragen. Wij helpen u graag.

   • leo v/d berg

    Geplaatst op woensdag 29 november 2023 13:14

    Ik heb een boerderij en verbruik op dit moment ongeveer 6700 kw en 3200 kuub gas
    ik heb 24 zonne panelene die tussen de 6700 en 7300 kw opwekken
    kunt u mijn een onderbouwd advies geven wat verstandig is om te doen?
    Alvast bedankt
    vr. gtr.
    Leo v/d Berg

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking