• Incl.Excl.
    BTW
  • Zakelijke klant wordenKlantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Thijme van Brakel - Donderdag 27 Maart 2023

      Deactiveren van WTW-systeem in het zomerseizoen: de voor- en nadelen

      Te veel warmte in de zomertijd kan ongemak veroorzaken in woningen. Mensen zoeken vaak naar manieren om onze leefomgeving aangenamer te maken. Een van de methoden die in veel woningen wordt toegepast is een wtw-unit (warmteterugwinning of warmteterugwinning). Dit systeem zorgt ervoor dat warme lucht wordt vervangen door frisse buitenlucht, waardoor een perfecte balans in temperatuur ontstaat en een gezondere omgeving om in te leven. Maar moet u de wtw-unit laten draaien tijdens de zomermaanden? Of is het beter om deze uit te schakelen? In deze blogpost gaan we in op de voordelen, nadelen van uw wtw-systeem tijdens dit warme seizoen.

       

      Energiebesparing en lagere kosten

      Uw heeft al een wtw-systeem in huis of wilt een wtw unit kopen. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen overwegen om hun wtw-unit tijdens de zomer uit te schakelen, is om energie te besparen en de elektriciteitskosten te verlagen. Tijdens warme maanden kunnen wtw-systemen bijdragen aan de totale warmte in de woning. Door het systeem uit te schakelen voorkomt u niet alleen de extra warmtewinst, maar bespaart u ook op het energieverbruik van het wtw-unit zelf. Deze besparingen kunnen echter minimaal zijn in vergelijking met de voordelen die een wtw-unit het hele jaar door biedt op het gebied van energie-efficiëntie.

       

      Zorgen voor voldoende toevoer van verse lucht

      Een andere reden waarom sommige mensen overwegen hun wtw-unit in de zomer uit te schakelen, is de veronderstelling dat het openen van ramen en deuren voor voldoende frisse lucht zal zorgen. Hoewel dit voor sommige woningen het geval is, is het essentieel om rekening te houden met de grootte van de kamers, de bezettingsgraad en andere factoren die bijdragen aan de algehele luchtkwaliteit binnenshuis. Zonder de hulp van een wtw-unit kunnen er problemen ontstaan met benauwdheid en slechte luchtcirculatie, wat leidt tot een verminderde luchtkwaliteit binnenshuis en mogelijke gezondheidsproblemen en een slecht leefklimaat.

       

      Zomer bypass functie

      Voor degenen die zich zorgen maken over het energieverbruik en de luchtkwaliteit in de zomer, hebben veel moderne wtw-systemen een ingebouwde zomerbypass. Met deze functie kan het systeem functioneren zonder de warmte terug te winnen, wat betekent dat het alleen ventilatie biedt zonder de gewenste binnentemperatuur tegen te werken. Door de zomerbypass te gebruiken, kunt u uw huis tijdens het warme seizoen efficiënt blijven ventileren zonder onnodige warmte toe te voegen.

       

      Onderhoud en mogelijke problemen

      Door uw wtw-unit tijdens de zomer uit te schakelen, kunt u te maken krijgen met enkele uitdagingen of problemen wanneer het tijd is om het weer in te schakelen. De onderdelen van het systeem, waaronder filters en warmtewisselaars, kunnen tijdens de rustperiode stof en vuil hebben verzameld, waardoor ze verstopt raken of minder efficiënt werken. Regelmatige reiniging en onderhoud, ook tijdens de zomermaanden, zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat uw wtw-systeem optimaal blijft functioneren.

       

      Rekening houden met het plaatselijke klimaat

      De beslissing om het wtw-systeem in de zomer uit te schakelen hangt ook sterk af van het plaatselijke klimaat. In regio's met hete en vochtige zomers is de buitenlucht niet fris wanneer deze het gebouw binnenkomt, waardoor het moeilijker wordt om het gewenste binnenklimaat te bereiken. In dergelijke gevallen kan het voordeliger zijn om het wtw-systeem te laten draaien of extra airconditioners te gebruiken om een comfortabele leefruimte te creëren.

       

      Conclusie: uitzetten of aan laten in de zomermaanden?

      Het uitschakelen van uw wtw-ventilatiesysteem tijdens het zomerseizoen lijkt misschien een kostenbesparende en energiezuinige oplossing, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat u een beslissing neemt. Factoren als binnenluchtkwaliteit, klimaat en onderhoud moeten worden overwogen om te beslissen of het uitschakelen van het wtw-systeem de potentiële besparing waard is. Als alternatief kunnen moderne wtw-systemen met een zomerbypass het beste van twee werelden bieden door het hele jaar door een goed geventileerde en comfortabele leefomgeving te handhaven.

      • Wim

        Geplaatst op dinsdag 2 juli 2024 12:28

        Waar ik benieuwd naar ben is de hoeveelheid CONDENSWATER dat geproduceerd wordt.

        Immers WARME binnenlucht wordt afgekoeld met KOUDE buitenlucht. ('s Winters)
        Wordt daarbij de dauwpuntstemperatuur onderschreden?

        Er is een atmosferische waterafvoer met zwanenhalsje naar het riool.

        's Zomers is het anders, de temperatuurverschillen zijn dan kleiner, dauwpunt ligt stuk lager!

        Kan dat zwanenhalsje DROOG komen te staan waardoor rioollucht binnenkomt??

        Graag uw reactie

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking