• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Maandag 14 September 2023

   Veelvoorkomende problemen met vloerverwarmingverdelers en hoe ze op te lossen

   Vloerverwarming is een zeer efficiënte manier om je huis te verwarmen. Het systeem werkt door warm water door buizen te pompen die onder de vloer zijn gelegd. Op deze manier wordt de warmte over de hele kamer gelijkmatig verdeeld. Om dit proces te reguleren, zijn vloerverwarming verdelers essentieel. Deze verdeler zorgt ervoor dat de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kan worden geregeld. Helaas kunnen er problemen ontstaan met dit essentiële onderdeel van je vloerverwarming. In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende problemen met vloerverwarming verdelers en hoe u deze kunt oplossen.

    

   Onvoldoende warmteafgifte

   Een van de meest voorkomende klachten over vloerverwarmingssystemen is dat ze niet genoeg warmte leveren. Dit probleem is vaak terug te voeren op de vloerverwarming verdeler. Als de verdeler het warme water niet gelijkmatig door het systeem verdeelt, krijgen sommige delen van de vloer niet genoeg warmte. Om dit probleem op te lossen, moet u de verdeler balanceren. Balanceren houdt in dat u het debiet naar elke lus van het systeem aanpast totdat u de gewenste temperatuur in elk deel van de kamer bereikt. Een ervaren verwarmingsmonteur kan u hierbij helpen.

    

   Lekken

   Zoals elk sanitair systeem kunnen verdelers lekken vertonen. Deze lekken kunnen worden veroorzaakt door defecte aansluitingen, verouderde leidingen of een slechte installatie. Een klein lek veroorzaakt misschien niet veel schade, maar als het niet wordt verholpen, kan het tot ernstige problemen leiden, zoals schade aan de vloer en de ondervloer. In sommige gevallen kunnen lekken ook de efficiëntie van het systeem verminderen. Om een lek in de verdeler te repareren, moet u de bron van het probleem opsporen. Soms kunnen de buiskoppelingen lekken waardoor er drukverlies ontstaat in het systeem. Controleer de koppelingen en vervang deze indien nodig.

    

   Verstoppingen

   Verstopte leidingen zijn een ander veelvoorkomend probleem bij vloerverwarmingssystemen. Verstoppingen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals de ophoping van vuil, slib of kalk in de leidingen. Verstoppingen kunnen leiden tot een verminderde warmteafgifte en schade aan het systeem veroorzaken. Om dit probleem aan te pakken, moet je het systeem doorspoelen, meestal met de hulp van een vakman, en eventuele verstoppingen uit de leidingen verwijderen.

    

   Luchtsluizen

   Airlocks zijn luchtbellen die vast komen te zitten in de leidingen en een goede circulatie van warm water door het systeem verhinderen. Luchtbellen kunnen ervoor zorgen dat de pomp harder moet werken en dat het systeem minder efficiënt werkt. Gelukkig kunnen luchtbellen worden verwijderd door het systeem te ontluchten. Dit houdt in dat de ontluchtingsklep op het hoogste punt van het systeem wordt geopend totdat alle lucht is vrijgekomen, waardoor de circulatie van warm water wordt hersteld. Druk de luchtbellen bijvoorbeeld uit de buizen met behulp van een speciale sleutel.

    

   Geluid

   Een ander veelvoorkomend probleem met vloerverwarmingssystemen is lawaai. Bonkende of gorgelende geluiden kunnen duiden op lucht in het systeem, terwijl tikkende of kloppende geluiden veroorzaakt kunnen worden door een ongelijkmatige waterstroom. Om het lawaai te verminderen, moet je het systeem uitbalanceren en ervoor zorgen dat er geen lucht in de leidingen zit.

    

   Problemen met de circulatiepomp

   De circulatiepomp zorgt ervoor dat het water door de buizen wordt gepompt. Als de pomp niet goed werkt, wordt er geen warm water naar de vloerverwarmingsbuizen gepompt en wordt de vloer niet verwarmd. De oplossing is om de pomp te controleren en indien nodig te vervangen.

    

   Problemen met de afsluiters

   Afsluiters in de vloerverwarming verdeler kunnen gaan lekken waardoor water blijft stromen. Hierdoor wordt de vloerverwarming onnodig warm en kan dit leiden tot een hogere energierekening. Controleer de afsluiters en vervang deze indien nodig.

    

   Problemen met de thermostaat

   Als de vloerverwarming thermostaat niet goed werkt, kan dit leiden tot het niet verwarmen van de vloer. Controleer of de thermostaat goed is aangesloten en vervang deze indien nodig.

    

   Onderhoud

   Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je verdelers om bovenstaande problemen te voorkomen. Laat uw verdeler regelmatig controleren door een professional en voorkom onverwachte problemen.

    

   Een vloerverwarming verdeler zonder problemen

   Het hebben van een vloerverwarming systeem is een geweldige manier om je huis gelijkmatig te verwarmen. Het reguliere onderhoud van uw verdeler is echter cruciaal voor het onderhouden van het waterdruk en het voorkomen van lekkages en andere problemen. In dit artikel hebben we de veelvoorkomende problemen met verdelers voor vloerverwarming besproken en hebben we enkele tips gegeven om deze op te lossen. Neem regelmatig de tijd om uw vloerverwarming verdelers te inspecteren en te onderhouden, zodat u op de lange termijn geld kunt besparen.

    

   Uw specialist in vloerverwarming

   Bij 123InstallatieMaterialen streven we naar een comfortabele leefomgeving en helpen we u graag met het verduurzamen van uw woning. Om die reden bieden we een breed assortiment aan MAGNUM vloerverwarming. Zo kunt u bij ons terecht voor watergedragen of elektrische vloerverwarming, maar ook voor een completen vloerverwarmingset. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven graag advies. 

   • Denny Kalyan

    Geplaatst op dinsdag 9 januari 2024 20:35

    Vloerverwarming warmt langzaam op. Er stroomt geen water door de vloerverwarmingbuizen. Warmtepomp is recentelijk vervangen maar probleem blijft.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »