• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Joep Graber - Vrijdag 19 April 2021

   Hoe werkt een vloerverwarming thermostaat?

   Het installeren van vloerverwarming wordt steeds populairder onder huishoudens. Tegenwoordig zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van een vloerverwarming thermostaat. Maar hoe werkt een vloerverwarming thermostaat? Bij 123installatiematerialen geven we u in dit artikel meer informatie over wat voor soorten thermostaten er zijn voor vloerverwarming en hoe hier gebruik van kan worden gemaakt, Zodat u thuis de juiste thermostaat kan installeren!

    

   Wat is een vloerverwarming thermostaat?

   Een vloerverwarming thermostaat is een apparaat dat helpt bij het reguleren van de temperatuur van uw vloerverwarmingssysteem. Het controleert de warmteafgifte door de hoeveelheid warm water dat door de leidingen van het vloerverwarmingssysteem stroomt aan te passen. Dit zorgt ervoor dat uw vloeren de gewenste temperatuur behouden zonder onnodig energieverbruik.

    

   Type thermostaten

   Er zijn verschillende soorten thermostaten beschikbaar die werken met een vloerverwarmingssysteem. De meest voorkomende thermostaten zijn elektronische, programmeerbare, draadloze, slimme en thermostaten met afstandsbediening. Elektronische thermostaten zijn vrij eenvoudig in gebruik, terwijl programmeerbare thermostaten automatisch aanpassen volgens uw levensstijl. Draadloze thermostaten maken het mogelijk om de temperatuur te wijzigen zonder de thermostaat zelf te moeten bedienen. Slimme thermostaten werken met wifi en kunnen automatisch leren van uw comfortniveau en uw gewoonten.

    

   Hoe werkt een vloerverwarming thermostaat?

   Met een elektrische vloerverwarming thermostaat kunt u de temperatuur reguleren binnen het huis. Meestal is de thermostaat een kastje met de temperatuur erop en hangt deze bij u in de woonkamer. Vaak is deze thermostaat verbonden met een draad die naar de cv-ketel gaat.

    

   1. De thermostaat geeft een signaal via de kabel naar de cv ketel dat hij moet opstarten
   2. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water opgewarmd wordt
   3. Het opgewarmde water wordt rondgepompt naar de radiatoren
   4. De radiatoren geven warmte af waardoor de temperatuur toeneemt
   5. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de cv-ketel weer uit
   6. De thermometer van de thermostaat houdt vervolgens de temperatuur in de gaten en zorgt dat de cv-ketel weer aan gaat als dit nodig is

    

   Er bestaan dus ook een draadloze thermostaat. Deze thermostaat heeft geen kabel nodig naar de cv-ketel. In plaats van een kabel naar de cv-ketel, wordt er een extra apparaat geplaatst op de verwarming. Dit apparaat zal dan de verwarming aan en uit zetten op commando van de draadloze thermostaat. Bij 123InstallatieMaterialen leveren we de slimme magnum thermostaat die op de afstand te bedienen is.

    

   Voordelen van een thermostaat voor uw vloerverwarming

   • Energiebesparing: door een thermostaat wordt enkel energie verbruikt wanneer nodig, wat resulteert in lagere energierekeningen.
   • Comfort: de temperatuur in huis blijft constant, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat.
   • Gemak: moderne thermostaten zijn eenvoudig te bedienen en vaak op afstand bestuurbaar.
   • Efficiëntie: met slimme thermostaten kunt u verwarmingspatronen optimaliseren voor maximale efficiëntie.

    

   Watergedragen vloerverwarming

   Veel voorkomend is watergedragen vloerverwarming, deze bestaat uit buizen waar verwarmd water doorheen stroomt. Watergedragen vloerverwarming is net zoals normale radiatoren aangesloten op de cv-ketel, dus maakt ook gebruikt van dezelfde thermostaat. Verwarmd water stroomt dan via de cv-ketel naar de buizen van de vloerverwarming. 

    

   Hierdoor zal de vloer opwarmen en warme lucht stijgt op, dus zo zal de temperatuur in huis ook toenemen tot de gewenste temperatuur. Als de gewenste temperatuur (aangegeven op de thermostaat) bereikt is zal de cv-ketel stoppen met water opwarmen. 

    

   Elektrische vloerverwarming

   Elektrische vloerverwarming werkt eigenlijk met hetzelfde principe als watergedragen vloerverwarming, maar nu is er geen koppeling naar de cv-ketel en de rest van de radiatoren. Voor elektrische vloerverwarming heeft u een aparte thermostaat nodig om de temperatuur te regelen. Deze zal ook weer ervoor zorgen dat u altijd de gewenste temperatuur in huis heeft.

    

   Onderhoud van thermostaten

   Het is belangrijk om uw thermostaat regelmatig te onderhouden en schoon te houden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Het is aanbevolen om uw thermostaat minimaal één keer per jaar te laten controleren door professionele installateurs. Door uw thermostaat regelmatig te laten onderhouden, verlengt u de levensduur ervan.

    

   Tips voor het gebruik van uw vloerverwarming thermostaat

   • Stel een programma in die past bij uw dagelijkse routine voor maximale energiebesparing.
   • Overweeg een slimme thermostaat voor gemak en geoptimaliseerde energie-efficiëntie.
   • Controleer regelmatig of sensoren goed werken voor de meest nauwkeurige temperatuurregeling.

    

   Uw specialist in vloerverwarming

   We hebben besproken hoe een vloerverwarming thermostaat werkt en welke soorten thermostaten beschikbaar zijn. Verder hebben we gekeken naar hoe een thermostaat is geïnstalleerd, de voordelen ervan en het belang van onderhoud van thermostaten. Een thermostaat is essentieel om uw vloerverwarmingssysteem goed te laten werken en hierdoor kunt u besparen op uw energierekening terwijl u geniet van een comfortabeler huis.

    

   Bent u op zoek naar kwalitatief hoogwaardige vloerverwarming? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Kies voor een aangename temperatuur voor MAGNUM vloerverwarming. Naast onze verschillende materialen voor vloerverwarming bieden we ook complete vloerverwarming set aan. Zo kunt u alles in één keer in huis halen. Als u nog vragen heeft over de installatie van uw vloerverwarming of thermostaat kunt u gerust even contact met ons opnemen. Wij zullen u dan advies geven zodat u de beste keuze kan maken!

   • Kees Klooster

    Geplaatst op donderdag 5 oktober 2023 18:00

    Wij hebben stadsverwarming, geen CV ketel dus. Onze vloerverwarming in de badkamer maakt gebruik van het warme water van de stadsverwarming. Ik heb een nieuwe thermostaat nodig. De oude thermostaat had een 240V (2X L-N) aansluiting en 2 draden voor de sensor. Het was een Deviiheat 550. Wat is een alternatief voor mijn kapotte thermostaat?

   Toon meer

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »