• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 20 Maart 2023

   Welke diameter vloerverwarmingsbuis moet ik kiezen?

   Wanneer u besluit om vloerverwarming aan te leggen in uw woning, dan moet u nadenken over de diameter van de vloerverwarmingsbuis. Deze keuze is belangrijk omdat dit de warmteoverdracht beïnvloedt en de energie-efficiëntie van uw vloerverwarmingssysteem bepaalt. In deze blogpost leggen we uit welke diameter vloerverwarmingsbuis u moet kiezen voor uw woning.

    

   Diameter vloerverwarmingsbuis

   Belangrijk om te weten is dat de keuze voor de diameter van de vloerverwarmingsbuis afhankelijk is van de totale verwarmingscapaciteit van het systeem en de afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen. Over het algemeen gebruikt men een diameter van 16 millimeter voor woonhuizen. Deze diameter buis is geschikt voor een oppervlakte tot circa 100 vierkante meter.

    

   Als u een groter oppervlak wilt verwarmen, dan kunt u beter kiezen voor een vloerverwarmingsbuis met een diameter van 20 millimeter. Deze diameter buis is geschikt voor oppervlaktes vanaf 100 tot 150 vierkante meter. Voor grotere oppervlakten kunt u beter gebruik maken van meerdere vloerverwarmingsgroepen met een eigen vloerverwarming verdeler.

    

   Als u de keuze maakt voor een vloerverwarmingsbuis met een kleine diameter, zal dit zorgen voor een hogere watertemperatuur. Dit komt doordat er minder watervolume door de buis kan stromen. Een hogere watertemperatuur betekent echter ook een hoger energieverbruik wat de energie-efficiëntie van uw systeem weer verlaagt.

    

   Het nadeel van een vloerverwarmingsbuis met een grote diameter is juist dat er minder warmwaterdebiet is en dit van invloed is op de warmteoverdracht. Er kan namelijk lucht in de buis komen zitten omdat het water te langzaam stroomt, wat kan leiden tot geluidsoverlast en een ongelijke warmteverdeling.

    

   Er zijn twee soorten materiaal waarvan vloerverwarmingsbuizen worden gemaakt: polyethyleen (PE) en polybutyleen (PB). Beide materiaalsoorten hebben hun eigen voor- en nadelen. PE-buizen zijn flexibeler en breukbestendiger. Daarentegen zijn PB-buizen beter bestand tegen zwaardere belasting door bijvoorbeeld dragen van meubels en dergelijke.

    

   Effectief verwarmen met de juiste diameter

   De keuze voor de juiste diameter van de vloerverwarmingsbuis is afhankelijk van de totale verwarmingscapaciteit van uw systeem en het oppervlak dat verwarmd moet worden. Kiest u voor een te kleine diameter dan leidt dit tot een hogere watertemperatuur en dus een hoger energieverbruik, terwijl een grotere diameter zorgt voor lagere warmteoverdracht en soms technische problemen. Overleg altijd met een professional welke diameter en materiaal geschikt zijn voor uw specifieke situatie en wensen. Zo kunt u gegarandeerd genieten van de vele voordelen van vloerverwarming.

    

   Uw vloerverwarmingsspecialist

   Op zoek naar de juiste materialen voor vloerverwarming? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Bij 123InstallatieMaterialen bieden wij een ruim assortiment een vloerverwarming. Denk daarbij aan watergedragen en elektrische vloerverwarming voor een aangename temperatuur in huis. Kies voor voor onze producten van MAGNUM vloerverwarming voor kwaliteit! Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben? Dan staan wij voor u klaar. Neem gerust contact op voor vragen.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking