• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Vrijdag 23 April 2021

   Wat verbruikt elektrische vloerverwarming?

   Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming als verwarmingssysteem in huis. Het is comfortabel, ruimtebesparend en energiezuinig. Wanneer u voor elektrische vloerverwarming kiest is het van belang om te weten wat het verbruikt. Zo krijgt u een beter beeld van de kosten van elektrische vloerverwarming. Bij 123InstallatieMaterialen geven we u in dit artikel een helder beeld van het gebruik van elektrische vloerverwarming.

    

   Verbruik elektrische vloerverwarming

   Wat verbruikt elektrische vloerverwarming? Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer, maar ook van hoe vaak de vloerverwarming uit of aan wordt gezet. Er is namelijk een verschil tussen het steeds aan of uit zetten van de verwarming en wanneer het vloerverwarmingssysteem constant op een gemiddelde temperatuur staat. Hoewel elektrische vloerverwarming zeker duurder kan zijn dan traditionele verwarmingssystemen op korte termijn, is het op lange termijn mogelijk goedkoper en milieuvriendelijker. Daarnaast zijn er nauwelijks onderhoudskosten gemoeid bij elektrische vloerverwarming wat op lange termijn geld bespaart.

    

   Het weer

   Elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk gebruikt in de koudere wintermaanden. Bij gemiddelde wintertemperaturen (tussen de 2°C en 7°C) verbruikt u gemiddeld 0,05 kWh per m². Bij koud weer (tussen de -3°C en 2°C) is dit verbruik gemiddeld 0,08 kWh per m². Is het nog kouder? Dan kunt u gebruik oplopen tot 0,12 kWh per m². Het weer is van grote invloed op het verbruik van elektrische vloerverwarming. Hieronder is te zien hoeveel het verbruik is per type weer:

    

   Type weerVerbruik
   Zacht weer (temperatuur rond de 7°C zonder veel wisselingen)Ongeveer 0,025 en 0,03 kWh per m²
   Winters weer (temperatuur tussen de 2°C en 7°C zonder grote schommelingen)Ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m²
   Koud winterweer (temperatuur tussen de -3°C en 2°C zonder grote schommelingen)Ongeveer 0,075 en 0,09 kWh per m²
   Zeer koud winterweer (temperatuur die steeds onder het vriespunt is)Ongeveer 0,09 en 0,12 kWh per m²

    

   Factoren die invloed hebben

   Het verbruik van elektrische vloerverwarming hangt niet alleen af van het weer, maar andere verschillende factoren. Denk daarbij aan de grootte van de kamer, isolatie, temperatuurinstellingen en gebruiksfrequentie. Over het algemeen kan de benodigde energie variëren van 100 tot 200 watt per vierkante meter. Het is goed om te weten dat de vloerverwarming alleen energie gebruikt wanneer het is ingeschakeld en dat de installatie van een thermostaat u kan helpen het verbruik te beheersen. Bij 123InstallatieMaterialen hebben we een slimme MAGNUM vloerverwarming thermostaat voor. 

    

   Isolatie

   Ook isolatie heeft invloed op het verbruik van elektrische vloerverwarming. Hoe beter de isolatie, des minder u hoeft te stoken. Een goede isolatie leidt dus tot een lager verbruik van het vloerverwarmingssysteem. Wij raden daarom ook aan om gebruik te maken van de juiste isolatiematerialen om kou in de ruimte te vermijden. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van reflectiefolie

    

   Ruimte

   Elektrische vloerverwarming kan op verschillende ruimtes in huis worden gelegd. In ruimtes met hoge plafonds of serres verbruikt elektrische vloerverwarming over het algemeen meer. In kleine ruimtes kan elektrische vloerverwarming sneller warmte genereren dan grote ruimtes. Houd dus ook rekening met de ruimte waar het vloerverwarmingssyteem komt te liggen.

    

   Type vloer

   Elektrische vloerverwarming is over het algemeen goed te combineren met verschillende vloeren, maar kan niet overal worden geplaatst. Keramische tegels is het type vloer dat het meest geschikt is voor elektrische vloerverwarming aangezien de tegels goed warmte geleiden en vasthouden. Bij hout of zeil is dat minder goed te combineren, maar nog steeds mogelijk. Onze elektrische verwarmingsmat is vrijwel in iedere situatie toepasbaar. Daarnaast kan deze MAGNUM vloerverwarming op een bestaande of reeds aangebrachte vloer worden aangebracht.

    

   Kosten van elektrische vloerverwarming

   De kosten van elektrische vloerverwarming zijn afhankelijk van het soort systeem dat u installeert en de grootte van de kamer. De totale installatiekosten kunnen variëren van €60 tot €120 per vierkante meter. Het is verder wel belangrijk om rekening te houden met de energiekosten op lange termijn. Gemiddeld zullen de kosten voor elektrische vloerverwarming tussen de €20 en €30 per maand bedragen.

    

   Hoe te besparen op kosten

   Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk kosten besparen. Met een paar handige keuzes is mogelijk om de kosten van elektrische vloerverwarming. Hier zijn enkele tips om u te helpen geld te besparen:

    

   • Bewaar een constante temperatuur: door de temperatuur van uw verwarming iets lager in te stellen, kunt u al snel geld besparen
   • Gebruik uw vloerverwarming alleen wanneer dat nodig is: de installatie van een thermostaat kan u hierbij helpen
   • Isoleren: door uw huis goed te isoleren, zorgt u ervoor dat de warmte binnen blijft en uitstekend kan worden verspreid.
   • Stel uw slimme elektrische vloerverwarming thermostaat correct in. Door het juist instellen van de momenten wanneer het kouder en warmer moet zijn, kunt u efficiënter omgaan met de kosten. 

    

   Verbruik berekenen?

   Afankelijk van uw situatie en het type vloerverwarming kunnen we samen berekenen wat het mogelijke verbruik van de elektrische vloerverwarming zal zijn. Bij 123InstallatieMaterialen bieden we voornamelijk MAGNUM vloerverwarming aan voor een aangename temperatuur in huis. Wilt u in een keer alle materialen in huis halen voor een comfortabale warmte onder de vloer? Ga dan voor een complete vloerverwarming set U kunt ons gerust vragen stellen over vloerverwarming. Met onze expertise op het gebied van vloerverwarming zullen we adviseren bij het maken van de beste keuze.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »