• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Woensdag 19 April 2023

   Hoe een legplan voor vloerverwarming maken?

   Vloerverwarming is een populaire manier om een huis te verwarmen. Met vloerverwarming geniet u van een constante en gelijkmatige warmte die door het hele huis wordt verspreid. Een belangrijk onderdeel van het installatieproces van vloerverwarming is het maken van een legplan. In dit blog artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe u zelf een legplan voor vloerverwarming kunt maken.


   Stap 1: Bepaal de totale oppervlakte van de te verwarmen vloer

   Voordat u een legplan kunt maken, moet u weten hoe groot het oppervlak is dat verwarmd moet worden. Het totale oppervlak bepaalt namelijk hoeveel vloerverwarmingsbuizen u nodig heeft. Meet dus nauwkeurig de breedte en lengte van de vloer en bereken het totale oppervlak in vierkante meters.

    

   Stap 2: Bepaal de benodigde buislengte

   Nu u het totale oppervlak van de vloer hebt berekend, moet u bepalen hoeveel buislengte er nodig is. De benodigde buislengte hangt af van de afstand tussen de buizen en de totale lengte van het legpatroon. De afstand tussen de buizen hangt af van de warmtebehoefte en de isolatie van de vloer. Hoe groter de isolatiewaarde van de vloer, hoe minder buizen er nodig zijn. De benodigde buislengte kun je berekenen met behulp van een rekenmodule op internet of door de instructies van de fabrikant op te volgen.

    

   Stap 3: Bepaal de afstand tussen de buizen

   De afstand tussen de buizen heeft een directe invloed op de warmteoverdracht en moet daarom zorgvuldig worden bepaald. Over het algemeen wordt aangeraden om een afstand tussen de buizen van 10 tot 15 centimeter aan te houden. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de vloer. Als de isolatie van de vloer beter is, kan de afstand tussen de buizen groter zijn.

    

   Stap 4: Bepaal het legpatroon

   Nu u weet hoeveel buislengte je nodig hebt en wat de afstand tussen de buizen moet zijn, kunt u het legpatroon bepalen. Er zijn verschillende legpatronen mogelijk, zoals het slakkenhuispatroon of het meanderpatroon. Het legpatroon moet zo worden gekozen dat het past bij de vorm van de kamer en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

    

   Stap 5: Plaats de buizen

   Als je het legplan hebt uitgetekend, kun je beginnen met het plaatsen van de buizen. De buizen moeten zorgvuldig worden gelegd om te voorkomen dat er knikken ontstaan, waardoor de waterstroom wordt belemmerd. Houd er ook rekening mee dat de buizen niet té dicht bij elkaar liggen, anders kan er een oververhitte plek op de vloer ontstaan.

    

   Het belang van een legplan

   Het hebben van een goed legplan bij het plaatsen van vloerverwarming is van groot belang. Het zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid buislengte en afstand tussen de buizen gebruikt en dat het legpatroon zo gekozen wordt dat het past bij de vorm van de kamer. Met deze vijf stappen kun je zelf eenvoudig een legplan maken voor vloerverwarming en zo genieten van een comfortabel en gelijkmatig verwarmd huis.

    

   Uw vloerverwarmingsspecialist

   Bij 123InstallatieMaterialen bieden wij een compleet aanbod voor het leggen van vloerverwarming. Naast dat we allerlei verschillende soorten materialen aanbieden, kunt u ook voor een complete vloerverwarming set bij ons terecht. Wij beschikken over MAGNUM vloerverwarming voor een kwalitatieve vloerverwarming in huis. Zo zorgen we ervoor dat u op lange termijn kunt genieten van een comfortabel leefklimaat. Wilt u liever alle benodigde materialen in een keer in huis halen? Kies dan voor een complete vloerverwarmingset. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

    

   Vloerverwarming offerte

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking