• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Woensdag 30 December 2023

   De 10 meest gestelde vragen over vloerverwarming verdelers

   Veel mensen die vloerverwarming hebben of een vloerverwarmingsysteem overwegen, zijn nog onbekend met het nut van een vloerverwarming verdeler voor vloerverwarming. Een vloerverwarming verdeler is een belangrijk onderdeel bij de installatie van vloerverwarming, aangezien het de verdeling van het hete water in de buizen van het systeem regelt en hiermee de efficiëntie van de vloerverwarming regelt. In dit artikel gaan we de 10 meest gestelde vragen over vloerverwarming verdelers beantwoorden. Zo bent u goed voorbereid op het moment dat u overweegt om vloerverwarming te installeren.

    

   Wat is een vloerverwarming verdeler?

   Een vloerverwarming verdeler is een aansluitpunt tussen de vloerverwarmingsbuizen van de vloerverwarming en het verwarmingssysteem van de woning. Het verdeelt het hete water gelijkmatig over alle vloerverwarmingsbuizen van het vloerverwarmingssysteem.

    

   Waarom heb ik een vloerverwarming verdeler nodig?

   Een vloerverwarming verdeler is nodig om het water dat door de buizen van het vloerverwarmingssysteem stroomt, gelijkmatig te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de vloer op een gelijkmatige temperatuur wordt verwarmd en er geen koude plekken in de vloer ontstaan.

    

   Welke capaciteit moet een vloerverwarming verdeler hebben?

   De capaciteit van een vloerverwarming verdeler is afhankelijk van het aantal groepen dat nodig is voor uw specifieke vloerverwarmingssysteem. Het aantal groepen is weer afhankelijk van de oppervlakte van de te verwarmen ruimte en de isolatiewaarde van de woning.

    

   Hoeveel groepen kan een vloerverwarming verdeler aan?

   Een vloerverwarmingverdeler kan verschillende hoeveelheden groepen aan, afhankelijk van het type verdeler dat je hebt. Een verdeler kan variëren van 2 tot wel 14 groepen. Bij 123InstallatieMaterialen hebben we verschillende vloerverwarming verdelers voor uw woonsituatie. Daarnaast helpen we bij het kiezen van de juiste vloerverwarming verdeler voor uw vloerverwarmingsysteem.

    

   Welke soort vloerverwarming verdeler heb ik nodig?

   Er zijn twee soorten vloerverwarmingverdelers: de verdeler met een pomp en de verdeler zonder pomp. De keuze voor de juiste variant is afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem dat je hebt en de grootte van de te verwarmen ruimte.

    

   Vloerverwarming verdeler met pomp

   Een vloerverwarming verdeler met pomp bevat een circulatiepomp die zorgt voor de verdeling van het verwarmde water door het vloerverwarmingssysteem. De pomp zorgt ervoor dat het water constant circuleert, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verspreid en er efficiënter gebruik wordt gemaakt van de warmtebron, zoals een cv-ketel of warmtepomp. Dit type verdeler met pomp is vooral geschikt voor grotere vloerverwarmingssystemen of situaties waarin een hogere warmteafgifte gewenst is.

    

   Vloerverwarming verdeler zonder pomp

   Een vloerverwarming verdeler zonder pomp maakt geen gebruik van een circulatiepomp. In plaats daarvan vertrouwt het op natuurlijke convectie om het verwarmde water door het vloerverwarmingssysteem te laten stromen. Het warme water stijgt op door thermische opwaartse beweging en het afgekoelde water zakt weer naar beneden. Dit proces zorgt voor een langzamere en minder krachtige warmteverspreiding. Een verdeler zonder pomp kan geschikt zijn voor kleinere vloerverwarmingssystemen of situaties waarin een lagere warmteafgifte voldoende is.

    

   Kan ik meerdere vloerverwarming verdelers gebruiken?

   Ja, dat kan. Het is mogelijk om meerdere vloerverwarmingsverdelers aan te sluiten op één verwarmingssysteem, als er bijvoorbeeld sprake is van een grote oppervlakte te verwarmen.

    

   Waar moet ik de vloerverwarming verdeler plaatsen?

   De vloerverwarmingsverdeler wordt meestal geplaatst in de buurt van de CV-ketel, maar kan ook in de kamer worden geplaatst waar de vloerverwarming is geïnstalleerd. De plaatsing van de vloerverwarmingsverdeler is een belangrijke overweging bij het installeren van een vloerverwarmingssysteem. Hier zijn enkele richtlijnen voor het plaatsen van de vloerverwarmingsverdeler:

    

   Mechanische ruimte

   De meest gebruikelijke locatie voor de vloerverwarming verdeler is in een speciale mechanische ruimte, zoals een technische ruimte of een ketelruimte. Deze ruimte moet goed geventileerd zijn en toegankelijk voor onderhoud en eventuele reparaties.

    

   Dicht bij de warmtebron

   De vloerverwarming verdeler moet zich dicht bij de warmtebron bevinden, zoals bij een cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler. Dit minimaliseert het drukverlies en het warmteverlies in de leidingen.

    

   Bereikbaarheid

   Zorg ervoor dat de vloerverwarming verdeler gemakkelijk bereikbaar is voor onderhoudsdoeleinden, zoals het afstellen van de watertemperatuur en het controleren van de druk. 

    

   Bescherming tegen vorst

   Plaats de vloerverwarming verdeler op een locatie waar deze beschermd is tegen vorst. Dit kan betekenen dat de ruimte mogelijk geïsoleerd moet worden of dat er specifieke maatregelen moeten worden genomen om bevriezing van de leidingen te voorkomen indien dit noodzakelijk is. 

    

   Montagehoogte

   De vloerverwarming verdeler moet op een geschikte hoogte worden gemonteerd, zodat deze gemakkelijk toegankelijk is voor het aflezen van de manometers, temperatuurmeters en andere bedieningselementen.

    

   Ruimte voor uitbreiding

   Houd rekening met toekomstige uitbreidingen of wijzigingen van het vloerverwarmingssysteem. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om extra verdeelunits toe te voegen als dat nodig is.

    

   Hoeveel kost een vloerverwarming verdeler?

   De prijs van een vloerverwarmingsverdeler hangt af van het type en de grootte die u nodig heeft. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €150 en €500. Bij 123InstallatieMaterialen bieden we verschillende soorten vloerverwarming verdelers aan van verschillende prijsklasses. 

    

   Kan ik zelf een vloerverwarming verdeler installeren?

   Het installeren van een vloerverwarming verdeler wordt over het algemeen uitgevoerd door een professionele installateur. Echter, met de juiste kennis en vaardigheden kun je dit ook zelf doen. Voordat u besluit om zelf een vloerverwarming verdeler te installeren, zijn er een aantal belangrijke punten om te overwegen:

    

   Kennis en ervaring

   Zorg ervoor dat u voldoende kennis heeft van vloerverwarmingssystemen, inclusief het begrijpen van de werking van de verdeler, de leidingen en het regelsysteem. Ervaring met loodgieterswerk en verwarmingssystemen is ook zeer nuttig.

    

   Nauwkeurige berekeningen

   Het correct dimensioneren van de vloerverwarming verdeler is essentieel voor een goede werking van het systeem. Dit omvat het bepalen van de juiste diameter en lengte van de leidingen, evenals het berekenen van de benodigde temperatuurinstellingen.

    

   Gereedschap en materialen

   Zorg ervoor dat u beschikt over alle benodigde gereedschappen en materialen om de installatie goed uit te voeren. Dit kan onder andere bestaan uit leidingen, fittingen, isolatiemateriaal, een thermometer, een waterpas en bevestigingsmateriaal.

    

   Veiligheid en regelgeving

   Houd rekening met de veiligheidsvoorschriften en regelgeving met betrekking tot de installatie van verwarmingssystemen. Dit kan onder andere betrekking hebben op elektrische aansluitingen, druktesten en het gebruik van geschikte materialen.

    

   Garantie en verzekering

   Het is belangrijk om te weten dat zelfinstallatie mogelijk gevolgen kan hebben voor de garantie van het vloerverwarmingssysteem. Daarnaast is het advies om te controleren of uw verzekering eventuele schade dekt die kan ontstaan als gevolg van een foutieve installatie. Bij 123InstallatieMaterialen zit 5 jaar garantie op de body en 2 jaar garantie op de appendages.

    

   Hoe onderhoud ik de vloerverwarming verdeler?

   Een vloerverwarmingsverdeler heeft in principe weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk de vloerverwarming verdeler regelmatig te controleren om te kijken of deze nog steeds functioneert naar behoren en eventueel het filter te vervangen om problemen te voorkomen.

    

   Zorgeloos op zoek naar een vloerverwarming verdeler

   Een vloerverwarming verdeler is een belangrijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. Het verdeelt het hete water gelijkmatig over alle buizen van het systeem en zorgt ervoor dat de vloer op een gelijkmatige temperatuur wordt verwarmd. Het is belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen en te kijken naar welke afmetingen en welk type vloerverwarmer u nodig heeft. Hoewel het over het algemeen wordt aanbevolen om de installatie van een verdeler uit te besteden aan een professional, kunt het zeker zelf doen indien de de juiste kennis aanwezig is. Het is belangrijk om de vloerverwarming verdeler goed te onderhouden om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat deze nog steeds goed functioneert. Hopelijk heeft u na het lezen van deze antwoorden genoeg informatie om een weloverwogen beslissing te nemen als het gaat om de installatie van een vloerverwarmingsverdeler. Voor vragen kunt u gerust contact met ons opnemen. We geven graag deskundig advies.

    

   Specialist in vloerverwarming

   123InstallatieMaterialen is dé specialist in vloerverwarming vanwege de expertise, hoogwaardige materialen en uitgebreide assortiment. Met onze jarenlange ervaring bieden we huishoudens betrouwbare producten en deskundig advies voor een succesvolle installatie. U kunt bij ons terecht voor verschillende producten voor uw vloerverwarmingsysteem. Denk daarbij aan vloerverwarmingsbuizen, een vloerverwarming verdeler of een complete vloerverwarming set. Bij ons bent u in één keer klaar voor een aangename warmte in huis. Neem gerust contact met ons op voor vragen en advies. 

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking