• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Woensdag 15 Oktober 2021

   Vloerverwarming per kamer regelen: hoe doe je dat?

   In de zomer kan het lastig zijn om je huis koel te houden zonder de energierekening door het dak te laten gaan. Maar wist je dat je vloerverwarming niet alleen kan gebruiken om je huis te verwarmen, maar ook om te koelen? In dit artikel zullen we onderzoeken hoe vloerverwarming kan worden ingezet om je ruimte te koelen, en waarom dit een slimme keuze kan zijn voor huiseigenaren, milieubewuste individuen en doe-het-zelf enthousiastelingen.

    

   Wat is vloerverwarming?

   Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warme waterleidingen of elektrische verwarmingskabels onder de vloer worden geïnstalleerd. Dit systeem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer, wat resulteert in een comfortabele en energie-efficiënte manier van verwarmen.

    

   Kan vloerverwarming ook koelen?

   Ja, het is mogelijk om vloerverwarming te gebruiken voor koeling. Dit noemt men 'vloerverkoeling'. Bij vloerverkoeling circuleert koel water door de leidingen in de vloer, waardoor de temperatuur van de vloer en de ruimte wordt verlaagd.

    

   Voordelen van vloerverkoeling

   1. Energie-efficiëntie

   Vloerverkoeling maakt gebruik van dezelfde leidingen als vloerverwarming, wat betekent dat u geen extra installaties nodig hebt. Bovendien verbruikt vloerverkoeling minder energie dan traditionele airconditioning omdat het werkt bij lagere temperaturen.

    

   2. Comfort

   Vloerverkoeling zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de hele kamer, zonder koude luchtstromen die vaak als onaangenaam worden ervaren bij het gebruik van airconditioning.

    

   3. Geluidsarm

   In tegenstelling tot airconditioning, die vaak geluid maakt, is vloerverkoeling stil. Dit draagt bij aan een rustige en comfortabele leefomgeving.

    

   4. Esthetiek

   Omdat vloerverkoeling volledig verborgen is, heeft u geen lastige units of ventilatoren in zicht. Dit behoudt de esthetiek en het interieurontwerp van uw woning.

    

   Hoe werkt vloerverkoeling?

   Bij vloerverkoeling wordt koel water door de leidingen in de vloer gepompt. Dit water absorbeert de warmte uit de kamer, waardoor de ruimte koeler aanvoelt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de watertemperatuur niet te laag is om condensatie en vochtproblemen te voorkomen. Een temperatuur van ongeveer 16-18 graden Celsius is meestal ideaal.

    

   Installatie en vereisten

   1. Warmtepomp

   Een warmtepomp is een essentieel onderdeel van een vloerverkoelingssysteem. Deze pomp kan zowel verwarmen als koelen door de temperatuur van het water in het systeem te regelen.

    

   2. Isolatie

   Goede isolatie is cruciaal om de efficiëntie van uw vloerverkoelingssysteem te maximaliseren. Zorg ervoor dat u vloeren goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te minimaliseren.

    

   3. Regeltechniek

   Een geavanceerd regelsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur nauwkeurig kan worden aangepast en gecontroleerd. Dit systeem houdt de gewenste temperatuur stabiel en voorkomt overmatig gebruik van energie.

    

   Nadelen en aandachtspunten

   Hoewel vloerverkoeling veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen en aandachtspunten om in overweging te nemen.

    

   1. Kosten

   De initiële installatiekosten kunnen hoog zijn, vooral als u nog geen vloerverwarmingssysteem hebt. Het vereist een investering, maar de energiebesparingen op de lange termijn kunnen deze kosten compenseren.

    

   2. Condensatie

   Zoals eerder genoemd, moet de watertemperatuur goed worden beheerd om condensatie te voorkomen. Dit kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming als het niet goed wordt gedaan.

    

   3. Effectiviteit

   Vloerverkoeling is mogelijk minder effectief in zeer warme klimaten of tijdens extreme hittegolven. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om aanvullende koelingsmethoden te gebruiken.

    

   Verwarm uw ruimtes met vloerverwarming

   Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een breed assortiment aan MAGNUM vloerverwarming. Denk daarbij aan elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming met de daar bijbehorende materialen. Zo zorgen we ervoor dat u kunt genieten een aangename temperatuur per ruimte. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Met onze kennis en expertise helpen wij u graag.

    

   Vloerverwarming offerte

   • Wuurman

    Geplaatst op donderdag 16 november 2023 10:57

    Goedemorgen,
    Ik heb een warpsysteem vloerverwarming in de kamer met een thermostaat in de kamer.
    Ik heb ook vloerverwarming in de slaapkamer is het dan mogelijk om deze apart te regelen.

    Met vriendelijke groet,
    Yolanda wuurman

   Toon meer

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking