• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Woensdag 23 December 2023

   Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

   Nu we ons steeds meer bewust worden van onze impact op het milieu, wenden steeds meer mensen zich tot alternatieve methoden om hun huis te verwarmen en te koelen. Eén zo'n alternatief is een warmtepomp. Maar bij deze nieuwe technologie komen ook vragen oproepen. Een van de meest voorkomende vragen die we horen is "Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?". Als u overweegt over te stappen op een warmtepomp, of gewoon nieuwsgierig bent naar hun energie-efficiëntie, dan is dit artikel voor u bedoeld.

    

   Hoe werkt een warmtepomp?

   Om te beginnen is het belangrijk om een beetje te begrijpen hoe een warmtepomp werkt. In wezen brengt een warmtepomp warmte over van de ene plaats naar de andere, in plaats van warmte op te wekken zoals een traditionele oven of ketel. In het geval van een warmtepomp wordt de warmte van buiten naar binnen gebracht (zelfs bij koud weer). Omdat er geen brandstof wordt verbrand om warmte te creëren, is een warmtepomp ongelooflijk energie-efficiënt.

    

   Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

   De hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp verbruikt hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw huis, het klimaat waar u woont en het rendement van de specifieke warmtepomp die u gebruikt. Over het algemeen kunt u verwachten dat een volledig elektrische warmtepomp zo'n 3.200 kWh per jaar verbruikt. Dat kost, als we als tarief de €0,40 uit het prijsplafond hanteren, jaarlijks ongeveer € 1.300. Het voordeel is dat u dan van het gas af bent, dus geen gaskosten meer hebt. Gemiddeld gasverbruik in Nederland is 1.200 m3 per jaar, ongeveer € 1.800 (a € 1,45 per kuub).

    

   Veel bestaande woningen zijn (alleen) geschikt voor een hybride warmtepomp, die samen kan werken met een cv-ketel. Gemiddeld verbruik is daarbij 1.900 kWh stroom en 700 m3 gas. Dat hangt uiteraard wel af van het soort woning. Met een hybride warmtepomp verbruik u dus méér stroom, maar bespaart u op gas. Dat scheelt gemiddeld per jaar circa € 300, afhankelijk van de gasprijs.

    

   Een van de grootste factoren die van invloed is op het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp is de buitentemperatuur. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken om het binnen aangenaam warm te houden. Dit betekent dat de warmtepomp meer elektriciteit zal verbruiken. Maar zelfs op de koudste dagen is een warmtepomp nog steeds energiezuiniger dan een traditionele oven.

    

   Een ander belangrijk punt is dat een warmtepomp elektriciteit verbruikt, maar deze ook kan opwekken. Sommige warmtepompen zijn in staat om zowel warm water als warmte te leveren, wat betekent dat ze de kosten van elektriciteit kunnen compenseren door warm water te genereren zonder het gebruik van een elektrische boiler. 

    

   Het belangrijk om te melden dat de initiële kosten van een warmtepomp duurder kunnen zijn dan een traditioneel verwarmingssysteem, maar de langetermijnbesparingen op de energiekosten kunnen dit op de lange termijn goedmaken. Het is een goed idee om een kostenvergelijking te maken om te bepalen wat voor uw situatie financieel het meest zinvol is.

    

   Stroomverbruik warmtepomp berekenen

   Hoeveel stroom een warmtepomp bij u thuis ongeveer verbruikt, kunt worden berekend in een paar stappen. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de omgeving te halen. De verhouding van hoeveel stroom nodig is om een hoeveelheid warmte op te wekken is daarbij van belang. Dat is de COP (Coefficient Of Performance) die de verhouding uitdrukt van 1 tot 5, waarbij 5 het zuinigst is.

    

   • Bekijk hoeveel kubieke meter gas u jaarlijks verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1.200 kubieke meter gas (m3) per jaar.
   • 1m3 gas is ongeveer gelijk aan de energie van 10 kWh.
   • Voor verwarming en warm water is jaarlijks in plaats van gas dus nodig: 1.200 m3 x 10 kWh = 12.000 kWh.
   • Een hybride warmtepomp heeft een COP van ruim 4. Dat betekent dat 1 kWh ongeveer 4 kWh aan warmte opwekt. De benodigde 12.000 kWh kan je delen door 4 = 3.000 kWh.

   De berekening is vooral een simpel voorbeeld van welke waarden een rol spelen in het verbruik en waar ze van afhankelijk zijn.

    

   Kiezen voor een warmtepomp?

   U gaat een warmtepomp kopen? Als u een warmtepomp overweegt voor uw huis of bedrijf, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel elektriciteit deze zal verbruiken. Hoewel de hoeveelheid kan variëren op basis van verschillende factoren, is een warmtepomp doorgaans energie-efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen.

    

   Door te begrijpen hoe uw warmtepomp werkt en wat u kunt verwachten op het gebied van energieverbruik, kunt u met kennis van zaken beslissen of een warmtepomp voor u geschikt is voor uw situatie. Naast onze warmtepompen kunt u bij ons ook een warmtepompboiler kopen. Onze warmtepompboiler voorzien uw woning van grote hoeveelheden warm water op een duurzame manier. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

   • R.Kuiper

    Geplaatst op maandag 1 januari 2024 11:10

    Ik zou u kunnen helpen met het instellen van de warmtepomp.
    Kunt u reageren met het type warmtepomp de grote van het systeem (kWh) en een mail of tel nr waar ik u kan bereiken?

    Met vriendelijke groet
    R.kuiper

   Toon meer

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »