• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 25 Augustus 2021

   Wat is mechanische ventilatie en hoe werkt het?

   Tegenwoordig worden huizen steeds beter geïsoleerd. Dit leidt ertoe dat er minder natuurlijk ventilatie is, waardoor men steeds vaker kiest voor mechanische ventilatie. Het is bij nieuwbouwhuizen zelf verplicht om deze vorm van ventilatie te hebben. Wat mechanische ventilatie is en welke werking het heet leggen we u uit.

    

   Wat is mechanische ventilatie?

   Mechanische ventilatie zorgt voor een centrale afzuiging in een woning. Dit gebeurt door middel van verschillende ventilatoren en aangesloten ventilatiekanalen. Dit punten zorgen ervoor dat de vervuilde lucht in huis wordt afgezogen. Vaak worden de aanwezige ventilatieroosters in vochtige ruimtes geplaatst als de keuken en badkamer.

    

   Hoe werkt mechanische ventilatie?

   Een basis mechanisch ventilatiesysteem werkt als volgt:

    

   1. Afvoeren van vervuilde lucht: vervuilde lucht die vol zit met bijvoorbeeld koolstofdioxide, vocht en geurtjes, wordt via ventilatiekanalen afgevoerd. De ventilatie-unit, vaak geplaatst op zolder of in een technische ruimte, zuigt de lucht uit 'natte' ruimtes zoals de keuken, het toilet en de badkamer.
   2. Aanvoer van verse lucht: terwijl vervuilde lucht wordt afgevoerd, wordt er tegelijkertijd verse lucht van buiten aangevoerd. Dit gebeurt via zelfregelende ventilatieroosters in ramen of muren die reageren op drukverschillen, waardoor er een constante stroom van verse lucht de woning binnenkomt.
   3. Regeling en controle: De luchtstroom kan handmatig of automatisch worden geregeld, afhankelijk van het systeem. Sommige geavanceerde systemen kunnen reageren op sensordata, zoals vochtigheid en vervuiling, en passen hierop hun werking aan.

    

   Het belang van mechanische ventilatie

   Frisse lucht in een leefruimte is enorm belangrijk voor uw gezondheid. Met een goed ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt dat er vervuilde lucht in de ruimte blijft hangen. Vervuilde lucht kan leiden tot gezondheidsklachten en een vieze lucht in huis. Vooral wanneer uw huis goed geïsoleerd is adviseren wij om goed te ventileren in uw woning of pand. Mechanische ventilatie kent een aantal belangrijke voordelen waaronder:

    

   • Constante luchtkwaliteit: het zorgt voor een constante afvoer van vervuilde lucht en aanvoer van verse lucht, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.
   • Energie-efficiëntie: moderne mechanische ventilatiesystemen zijn vaak energiezuinig en kunnen helpen bij het besparen op verwarmingskosten.
   • Verminderen van vocht en schimmel: door de afvoer van natte lucht wordt de kans op vochtproblemen en schimmelvorming significant verkleind.

    

   Hoe mechanische ventilatie te gebruiken

   Er zijn twee belangrijke punten voor een goede ventilatie in huis. Er moet voldoende frisse lucht naar binnen kunnen en de lucht moet goed kunnen stromen door het huis. Hier kan u zelf invloed op hebben. Om ervoor te zorgen dat de lucht zich in huis goed kan verplaatsen en er altijd lucht in huis komt, is het van belang om de roosters en/of raampjes altijd op een kier te laten. Om ook verse lucht in de slaapkamer te behouden doet u de roosters in de woonkamer 's nachts dicht en zet u de roosters en ramen in de slaapkamer open. Vergeet niet om de volgende ochtend de roosters in de woonkamer weer open te zetten. Als laatste adviseren wij om de mechanische ventilatie nooit uit te zetten, tenzij er een onderhoud is.

    

   Aandachtspunten bij mechanische ventilatie

   Hoewel mechanische ventilatie vele voordelen biedt, zijn er ook enkele punten om rekening mee te houden:

    

   • Onderhoud: Het is belangrijk dat het systeem en de kanalen regelmatig worden geïnspecteerd en gereinigd om optimale werking te garanderen.
   • Geluid: Sommige systemen kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het kiezen van een stil systeem of het goed isoleren van ventilatiekanalen kan dit probleem verminderen.
   • Binnenklimaat: Hoewel mechanische ventilatie voor een gezond binnenklimaat kan zorgen, is het belangrijk dat het systeem goed is afgestemd op de woning en juist wordt gebruikt.

    

   Uw specialist in ventilatie

   Bij 123InstallatieMaterialen bieden wij een ruim assortiment aan ventilatie voor in huis. Denk daarbij aan een flexibele ventilatieslang, verdeelbox en ventilatieroosters voor een perfect binnenklimaat. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor ventilatie. Wilt u een energiezuinige en gezonde leefomgeving. Dan kunt bij ons een WTW unit kopen. U kunt de WTW unit handmatig eenvoudig instellen en draadloos aansturen via de app op uw smartphone of tablet. Heeft u vragen over ventilatie? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen. We staan u graag te woord.

    

   Vloerverwarming offerte

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking