• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 25 Juni 2021

   Wanneer vloerverwarming ontluchten?

   Het komt weleens voor dat het noodzakelijk is om uw vloerverwarming te ontluchten. Wanneer u getik of geborrel hoort zit er waarschijnlijk lucht in uw vloerverwarming. Om uw vloerverwarming optimaal te laten werken raden wij aan om uw vloerverwarming eens in de zoveel tijd te ontluchten. We leggen u graag uit hoe dat precies werkt.

    

   Waarom vloerverwarming ontluchten?

   Bij warmte gedragen systemen is het van belang dat er constante goede druk is. Wanneer u dit niet onderhoud kan dit veel tijd en geld kosten aangezien het systeem vaker ontlucht moet worden. Zorg er dus voor dat u met enige regelmaat de drukmeter controleert van de ketel en vul zonodig het systeem bij als u ziet dat de waterdruk verminderd is.

    

   Wat is lucht in de leidingen en hoe beïnvloedt dit de vloerverwarming?

   Lucht in de leidingen kan een probleem zijn voor elk type verwarmingssysteem. In de vloerverwarming is het echter bijzonder problematisch omdat dit systeem meestal op lage temperaturen werkt. Dit betekent dat de warmte minder efficiënt door de leidingen kan stromen als gevolg van lucht blokkades. Bovendien kan lucht in de leidingen tot koudere zones en ongelijkmatige verwarming van de vloer leiden. Het is van belang om het ontluchten van de vloerverwarming op tijd te doen om dergelijke problemen te voorkomen.

    

   Wanneer moet ik vloerverwarming ontluchten?

   Er zijn verschillende aanwijzingen dat het ontluchten van de vloerverwarming nodig is. U kunt bijvoorbeeld voelen dat de vloer warmer is bij het toestel vergeleken met verder weg van de bron. Ook kunt u horen dat het geluid van de verwarming harder wordt. Dit is meestal het geval als er lucht in de leidingen zit. Wanneer de vloerverwarming minder efficiënt wordt, moet u overwegen om het systeem te ontluchten om dit probleem op te lossen.

    

   Vloerverwarming ontluchten: hoe werkt dat?

   Bij het ontluchten van uw vloerverwarming moet u de volgende stappen uitvoeren:

    

   1. Om te voorkomen dat er lucht meekomt vult u het cv-systeem. Houd er hierbij rekening mee dat de slang waarmee u het systeem vult eerst vol zit met water.
   2. Om ervoor te zorgen dat het hele systeem wordt opgewarmd, zet u de verwarming overal op de hoogste stand (ook de radiatoren).
   3. Voordat u kunt beginnen met het ontluchten wacht u 10 minuten.
   4. Begin met de vloerverwarmingsverdeler onderin huis en werk vervolgens naar boven om uit te komen bij het hoogste punt van de verdeler.
   5. Vervolgens sluit u de kraan van die verdeler die u wilt ontluchten.
   6. Zet de groepen bij de desbetreffende verdeler uit op één na. Gebruik een ontluchtingssleuteltje om te ontluchten.
   7. Gebruik een doek bij het opendraaien van het ontluchtingsventiel en wacht vervolgens tot er water uitkomt.
   8. Sluit het ventiel af.

    

   De bovengenoemde stappen kunnen herhaalt worden totdat u klaar bent met het ontluchten van alle groepen.

    

   Wat als het ontluchten niet helpt?

   Soms kan een probleem met de vloerverwarming een dieper onderliggend probleem hebben dan alleen lucht in de leidingen. In dit geval kan het ontluchten niet genoeg zijn om het probleem op te lossen. Problemen zoals een slechte pomp, kapotte leidingen of radiatoren moeten worden gerepareerd om het systeem weer volledig en duurzaam te laten functioneren. Neem in deze gevallen altijd contact op met een professionele reparatiedienst.

    

   Tips voor onderhoud

   • Regelmatige controle: het is verstandig om uw vloerverwarmingssysteem elk jaar te laten controleren door een professional, bij voorkeur voordat het stookseizoen begint.
   • Hou de druk in de gaten: een te lage of te hoge waterdruk kan duiden op problemen binnen het systeem.

    

   Specialist in vloerverwarming

   Ook toe aan vloerverwarming in uw ruimte? Dan bent u bij 123InstallatieMaterialen aan het juiste adres! Wij hebben een groot assortiment aan vloerverwarming. Denk daarbij aan een verwarmingsfolie voor onder hout, laminaat en parket. Ook wel bekend als reflectiefolie. Of een kwalitatief hoogwaardige elektrische vloerverwarmingsmat voor uw elektrische vloerverwarming. Heeft u vragen over vloerverwarming? Dan kunt u gerust contact opnemen. Met onze kennis en ervaring staan wij u graag te woord.

    

   Vloerverwarming offerte

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking