• Incl.Excl.
  BTW
 • Zakelijke klant wordenKlantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Maandag 22 Februari 2024

   Mijn boiler lekt: wat moet ik doen?

   Het laatste wat je als huiseigenaar wilt ontdekken, is een lekkage in huis. Het kan voorkomen dat je een lekkende boiler in huis hebt, wat voor een stressvol probleem kan zorgen. Boilers zijn belangrijk voor een comfortabel leven thuis. Zo voorzien zo ons van warm water voor douche, keuken en verwarmingssystemen. Een lek kan niet alleen wateroverlast veroorzaken, maar kan ook wijzen op een ernstiger probleem. In dit artikel lees je wat je moet doen als je boiler lekt, zodat je snel en doelmatig kunt handelen om schade te minimaliseren.

    

   Wat veroorzaakt een lekkende boiler?

   Lekkages kunnen diverse oorzaken hebben, variërend van eenvoudige slijtage of een defect onderdeel tot een ernstig probleem met de boiler zelf. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

    

   • Ouderdom: na verloop van tijd kan je boiler tekenen van slijtage vertonen, inclusief lekkages.
   • Hoge druk: te veel druk kan leiden tot lekken bij de veiligheidsklep.
   • Corrosie: metaaldeeltjes die over tijd corroderen, kunnen zwakke plekken veroorzaken waaruit water kan ontsnappen.
   • Slechte aansluitingen: lekkages rond de inlaat- en uitlaatverbindingen kunnen optreden als de aansluitingen niet goed zijn verzegeld.

    

   Eerste stappen bij een lekkende boiler

   1. Sluit de watertoevoer af: dit zal voorkomen dat er meer water via het lek de boiler in of uit kan stromen.
   2. Schakel de boiler uit: voor elektrische boilers betekent dit de stroom uitschakelen, bij gasboilers sluit je de gastoevoer af.
   3. Controleer de druk: als de drukmeter te hoog staat, zal dit moeten worden verlaagd.
   4. Inspecteer de plaats van het lek: bepaal waar het lek precies zit. Is het de tank zelf, of komt het van een van de aansluitingen of leidingen?

    

   Veelvoorkomende gebieden en oplossingen

   • Veiligheidsklep: als het lek komt van de veiligheidsklep, kan het zijn dat er te veel druk in de tank is opgebouwd.
   • In- en uitgaande leidingen: check of de leidingen strak aangesloten zijn. Soms volstaat het aandraaien van verbindingen.
   • De boiler tank: als de tank zelf lekt, kan dit duiden op een serieuzer probleem zoals interne corrosie.

    

   Wanneer een professional inschakelen?

   Bij twijfel is het raadzaam om direct een professionele monteur in te schakelen. Zeker als het lek zich aan de binnenkant van de boiler bevindt, is dit een taak voor een expert. Een gecertificeerde monteur kan het probleem accuraat diagnosticeren en repareren. Dit voorkomt mogelijk nog meer problemen als u er zelf mee aan de slag gaat. 

    

   Preventieve maatregelen

   Preventie is altijd beter dan genezen. Regelmatige onderhoudscontroles door uzelf of een professional kunnen toekomstige lekken voorkomen. Zorg er ook voor dat u de druk in uw boiler regelmatig controleert en instellingen aanpast naarmate de buitentemperatuur verandert.

    

   Geniet van uw boiler zonder lekkage

   Een lekkende boiler komt ongelegen en kan voor kopzorgen zorgen. Door de eerste stappen te volgen en het lek te identificeren, kun je de schade beheersen en in veel gevallen het probleem oplossen. Voor de ingewikkeldere gevallen is het raadzaam om een professional in te schakelen die het probleem veilig en effectief kan oplossen. Met goed onderhoud en een beetje aandacht, kan uw boiler je nog vele jaren van goed werken zonder lekkageproblemen. Ben je bezorgd over uw boiler? Neem dan contact op met een lokale professionals die uw systeem kan nagaan en eventuele problemen kan aanpakken. Zo blijft uw huis veilig, droog en warm wanneer u het het meest nodig hebt.

    

   Kwalitatieve boilers

   Het vermijden van lekkage van boilers heeft voor een gedeelte te maken met de kwaliteit. Kwalitatieve boilers hebben over het algemeen weinig problemen met lekkages en gaan langer mee. Bij 123InstallatieMaterialen bieden wij uitsluitend boilers aan van goede kwaliteit. Zo hebben we verschillende type boilers waaronder een doorstoomboiler, close in boiler, staande boiler of grote boiler. Voor ieder wat wils dus! Benieuwd welke boiler het beste aansluit op uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies. 

    

   boiler keuzehulp

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking