Sluiten

Categorieën

Filters
  Thijme van Brakel - Maandag 28 Oktober 2021

  Hoe diep leg ik vloerverwarming?

  Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter. In dit blog leggen we uit waar u nog meer rekening mee moet houden bij het leggen van uw vloerverwarmingssyteem.

   

  De vloerverwarming ligt minder diep. Wat nu?

  Wanneer de vloerverwarmingsbuizen minder diep liggen wordt het niet overal even warm. Daarnaast koelt de vloer ook sneller af. Zorg er dus voor dat vloerverwarmingsbuizen diep genoeg gelegd worden. Let er wel op dat er niet te diep gelegd wordt. Dan duurt het namelijk langer voordat de vloer warm is. Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter. Zo verliest u minder energie en kunt u op een duurzame manier gebruik maken van uw vloerverwarming.

   

  Waar moet ik op letten bij het leggen van vloerverwarming?

  Bij het leggen van een vloerverwarmingssysteem zijn er nog een aantal aandachtspunten die we graag met u delen. Zo bent u goed voorbereid bij het leggen van uw vloerverwarming.

   

  1. Ruimtes apart instellen

  In sommige gevallen is het wenselijk om de temperatuur per ruimte te kunnen regelen. Dit kan zeer eenvoudig met de MAGNUM vloerverwarming klokthermostaat. Wanneer u dus een warmere badkamer wilt dan woonkamer of soms andersom, dan is het van belang hier rekening mee te houden bij het legplan. Denk na over welke ruimtes bij welke groep horen en welke ruimtes apart geregeld moeten worden. Denk hier vooraf over na. Na het instellen van het vloerverwarmingssyteem kan dit niet meer gewijzigd worden.

   

  2. Vloeroppervlak waar geen vloerverwarming komt

  Er zijn ook plekken waarbij het niet noodzakelijk is om vloerverwarming te leggen. Bijvoorbeeld onder uw keukenkastjes. Door de holle ruimtes van de kastjes wordt de vloer eronder als het ware geïsoleerd en vindt er geen warmteoverdracht plaats.

   

  3. Maximale lengte van groepen

  Houd bij de lengte van de groepen rekening met de volgende zaken:

  • Bij een cv-ketel en een pomploze verdeler adviseren wij om maximale lengte van 100 meter.
  • Bij een cv-ketel en een verdeler met pomp adviseren wij om maximale lengte van 120 meter.
  • Bij een warmtepomp die alleen verwarmt met een pomp achter het buffervat met een pomploze verdeler adviseren wij maximaal 100 meter te leggen.
  • Heeft u een warmtepomp waarmee u zowel verwarmt als koelt met een pomp achter het buffervat en een pomploze verdeler? Dan adviseren wij maximaal 90 meter te leggen.

   

  4. Verlegafstand

  Heeft u een goed geisoleerde woning? Dan heeft u waarschijnlijk genoeg aan 5 meter buis per vierkante meter. Dit betekent een hart op hart (hoh) afstand van 20 centimeter. Heeft u een minder goed geisoleerd huis en wilt u de watertemperatuur zo laag mogelijk houden om energie te besparen? Dan adviseren wij een 10 meter buis per vierkante meter.

   

  Advies nodig bij het leggen van vloerverwarming?

  We hopen u na het lezen van dit artikel zo goed mogelijk te hebben geinfomeerd over het leggen van vloerverwarming. Mocht u er niet helemaal uitkomen dan helpen wij u graag verder. Bij 123InstallatieMaterialen houden wij ons dagelijks bezig met vloerverwarming. Daarnaast bieden wij een ruim assortiment voor watergedragen, elektrische vloerverwarming en ventilatie.

   

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »