• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Thijme van Brakel - Donderdag 28 Augustus 2021

   Hoe onderhoud je ventilatie?

   Zoals bij veel mensen bekend is ventilatie belangrijk voor een gezond leefklimaat in huis. Daarvoor kunt u gebruik maken van verschillende ventilatiesystemen en deze plaatsen op de plekken waar het nodig is. Maar het onderhouden van de ventilatie is minstens zo belangrijk. Door de ventilatie eens in de zoveel tijd te onderhouden zorgt u ervoor dat de ventilatie optimaal werkt. In dit blog vertellen we hoe u de wanneer en hoe u de ventilatie kunt onderhouden.

    

   Waarom ventilatie onderhouden?

   Omdat een ventilatiesysteem constant vuile lucht afvoert en nieuwe lucht aanvoert raken de filters en rooster verstopt met fijnstof. Hoe meer stof er in de rooster en filters komen, des te minder goed het ventilatiesysteem functioneert. Daarnaast blijven er vuile stoffen hangen met bacteriën die de hygiëne in huis niet ten goede komen. Om die reden is het raadzaam om het ventilatiesysteem periodiek te onderhouden.

    

   Wanneer onderhoud uitvoeren?

   Om ervoor te zorgen dat uw ventilatiesysteem in goeden doen blijft adviseren wij om de ventilatieroosters en ventielen 1 keer in de maand schoon te maken. Vervang daarnaast uw filters en flexibele ventilatieslang om het half jaar. Verder is het raadzaam om de binnenkant van de ventilator om de 2 jaar te controleren en reinigen. Het schoonmaken van de ventilatiekanalen kunt u eens in de vier tot zes jaar doen.

    

   Hoe kan ik mijn ventilatiesysteem onderhouden?

   U kunt ervoor kiezen om de schoonmaak van uw ventilatiesysteem door een vakspecialist te laten doen. Ook kunt u ervoor kiezen om het zelf te doen. Om u daarbij een handje kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken.

    

   1. Open de ventilatiebox

   Zorg er eerst voor de dat stekkers uit de ventilatie verdeelbox worden gehaald. Wacht vervolgens 10 seconden met het openen van de box (de ventilator mogelijk nog kan draaien) en open de deksel.

    

   1. Ventilatiebox schoonmaken

   Gebruik een stofzuiger om het loszittend vuil te verwijderen. Heeft u hardnekkig vuil? Dan kunt u dit verwijderen met een platte schroevendraaier. U kunt de overige resten met een vochtige doek verwijderen en de ventilator reinigen met een borstel.

    

   1. Sluit de ventilatiebox

   Om de ventilatiebox weer aan te sluiten steekt u de stekker weer in het stopcontact.

    

   1. Ventielen reinigen

   Ook raden wij aan om de ventileren re reinigen om ervoor te zorgen dat de ventilatieboxen de lucht goed kunnen afvoeren. Dit doet u door de ventielen te verwijderen en te reinigen met een stofzuiger. Zorg vervolgens dat de ventielen weer op dezelfde manier worden teruggeplaatst.

    

   1. Ventilatieroosters reinigen

   Indien mogelijk kunt u ervoor kiezen om de ventilatieroosters bovenin de ramen de reinigen door de kap eraf te halen. Vervolgens kunt u de binnenkant van de ventilatieroosters schoonmaken met een stofzuiger. Daarnaast adviseren wij om het rooster af te nemen met een vochtige doek. Nadat u dit gedaan heeft plaatst u de kap weer vast aan het rooster.

    

   1. Filters vervangen en reinigen

   Heeft u een WTW-systeem (warmteterugwinning)? Dan kunnen deze maar één keer worden gereinigd en daarna worden vervangen. Doe dit minimaal om het half jaar.

    

   1. Kanalen reinigen

   Afhankelijk van de mate van vervuiling adviseren wij om de kanalen eens per 4 á 8 jaar te reinigen. Laat de reiniging hiervan over aan een vakspecialist.

    

   Uw ventilatiespecialist

   Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een ruim assortiment aan ventilatie, vloerverwarming en sanitair. Denk daarbij aan een flexibele Met onze kennis en expertise helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuze. Zo kunt u op lange termijn genieten van goede ventilatie in huis. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »