• Incl.Excl.
    BTW
  • Zakelijke klant wordenKlantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Herish - Dinsdag 27 Mei 2024

      Cv-ketel ontluchten: hoe doe ik dat?

      Wanneer uw radiatoren borrelende geluiden maken of niet meer goed warm worden, kan het zijn dat er lucht in uw cv-systeem zit. Dit kan de efficiëntie van uw verwarmingssysteem aanzienlijk verminderen en zelfs leiden tot schade als het niet wordt aangepakt. Gelukkig is het ontluchten van uw cv-ketel een relatief eenvoudige klus die u zelf kunt uitvoeren. In dit artikel leggen we uit hoe u dit doet, stap voor stap.

       

      Waarom is ontluchten noodzakelijk?

      Lucht in uw cv-systeem kan voor verschillende problemen zorgen. Naast het al genoemde borrelen en inefficiënte verwarming, kan het ook leiden tot hogere energierekeningen omdat uw systeem harder moet werken om uw huis te verwarmen. Door uw cv-ketel regelmatig te ontluchten, zorgt u ervoor dat uw systeem optimaal presteert, wat op de lange termijn energie en kosten bespaart.

       

      Benodigdheden

      Voordat u begint, zorg ervoor dat u de volgende items bij de hand heeft:

      • Een ontluchtingssleutel (verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten)
      • Een doek of emmer om druppelend water op te vangen
      • Eventueel handschoenen om uw handen te beschermen

       

      Stap-voor-stap uw cv-ketel ontluchten

      Stap 1: Zet de thermostaat laag

      Begin met het uitzetten van uw thermostaat of zet deze op de laagste stand. Dit voorkomt dat de cv-ketel aanslaat terwijl u bezig bent met ontluchten.

       

      Stap 2: Laat het systeem afkoelen

      Wacht na het uitzetten van de thermostaat ongeveer 15 minuten om het systeem af te laten koelen. Dit maakt het ontluchtingsproces veiliger.

       

      Stap 3: Vind de ontluchtingsventielen

      De ontluchtingsventielen bevinden zich meestal aan de bovenkant van de radiatoren. In sommige gevallen kunt u ze ook vinden op leidingen of convectoren.

       

      Stap 4: Begin met ontluchten

      Plaats de ontluchtingssleutel op het ventiel en draai deze langzaam tegen de klok in. Houd de doek of emmer eronder om eventueel vrijkomend water op te vangen. Zodra er water uit het ventiel begint te komen in plaats van lucht, draait u het ventiel weer dicht.

       

      Stap 5: Herhaal indien nodig

      Herhaal deze procedure voor alle radiatoren in uw huis, beginnend met de radiator die zich het laagst in het huis bevindt of het verst van de cv-ketel af staat. Werk zo naar boven of naar de cv-ketel toe.

       

      Stap 6: Controleer de waterdruk

      Na het ontluchten is het belangrijk om de waterdruk van uw cv-systeem te controleren. Als de druk te laag is, dient u deze bij te vullen tot de aanbevolen druk (meestal tussen de 1,5 en 2 bar). Wat gelukkig wel schilt is dat een goede boiler de cv-ketel kan versterken.

       

      Cv-ketel eenvoudig ontluchten?

      Het ontluchten van uw cv-ketel is een eenvoudige manier om de efficiëntie van uw verwarmingssysteem te verhogen en uw energiekosten te verlagen. Door deze stappen regelmatig te volgen, zorgt u ervoor dat uw systeem soepel blijft werken en voorkomt u potentieel kostbare reparaties in de toekomst. Bent u een huiseigenaar, doe-het-zelver of iemand die geïnteresseerd is in energie-efficiëntie, dan is het leren van deze vaardigheid een waardevolle investering in uw woning.

       

      Mijn cv-ketel werkt niet meer

      Werkt uw cv-ketel niet meer naar behoren en bent u toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan bent u bij 123InstallatieMaterialen aan het juiste adres. Bij ons kunt u een elektrische cv ketel kopen voor een optimale warmte in uw woning of bedrijfspand. Bekijk ons assortiment en ontdek welke cv-ketel het beste past bij uw situatie. 

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking